Utorak 27.10.2015.
08:56
D. Dekić - Vesti

Srbija, pijaca robova za strani kapital

M. Karović
Izrabljivanje bez presedana: Satnica srpskog radnika iznosi jedan evro

Srpska vlast cenu rada nije menjala od septembra prošle godine, ostajući tako dosledna TV spotu o jeftinoj radnoj snazi, emitovanom krajem 2014. na američkom Si-En-Enu, koji su sindikalci okarakterisali kao sraman i uvredljiv za naš narod.

Upitan do kada ćemo reklamirati jeftine radnike, ministar rada Aleksandar Vulin je odgovorio "sve dok na tržištu rada radna snaga ne bude skuplja".

Srbija se, prema oceni ekonomskog analitičara Aleksandra Stevanovića, nuđenjem radnika kao robova koji će raditi za džabe, nadmeće sa zemljama poput Vijetnama. 

On dodaje da je neverovatno da se Vlada Srbije time reklamira i ponosi.

Upitan kako da se zemlja izvuče iz ovakve situacije, odgovara da treba da pusti pametne i kreativne ljude da rade.

- Radi se suprotno. Država pljačka poštene poslodavce kakvih je, ne računajući spregnute s vlašću 90 odsto. Posmatra ih kao nužno zlo i kasicu prasicu iz koje će izvući pare - ukazuje Stevanović.

Napominje i da ne može da prodre u mozak političara na vlasti koji su dobili istorijsku šansu da vode zemlju, a završavaju na smetlištu.
- To je zato što razmišljaju kratkoročno i sopstveni interes vide kao javni - zaključio je Stevanović.

Sve dok se, kako kaže čelnica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, reklamiramo kao zemlja jeftine radne snage, niko u svetu nas neće ceniti.
- Uostalom, strani investitor neće doći u Srbiju samo zato što su radnici skoro za džabe, već traži i infrastrukturu, poštovanje pravnih propisa i zaštitu kapitala - ukazuje Savićeva za "Vesti".

Ona objašnjava da su sindikatima mediji zatvoreni, pa mišljenje predstavnika obezvređenih i radnika bez posla ne može da se čuje.

- Dok država plaća spotove o jeftinoj radnoj snazi na Si-En-Enu na našim televizijama ide idilična slika o novim zapošljavanjima, a u stvari nam je masa ljudi bez posla i gladna i školovani beže iz zemlje. U Srbiji je sve obezvređeno, pa su poslodavci u katastrofalnom položaju, što se odražava na gubitak posla radnika, od kojih se nekima zbog dugova pleni imovina, do peškira i krpa za sudove - kaže Savićeva.

Mani kukuruz, drž' se telefona

Aleksandar Stevanović ukazuje i na tehnološku zaostalost Srbije u odnosu na razvijene zemlje.
- Ako kukuruz obrađujete ručno, ubićete se, a nećete ništa zaraditi, pa je bolje prodavati pola kilograma mobilnih telefona nego tonu kukuruza - kaže ovaj ekonomski analitičar.

Danci za dan što Srbi za nedelju

Radnik u Srbiji za osam sati zaradi osam evra, u Bugarskoj 30, a najviše u Danskoj 42 evra, pokazuje istraživanje nemačke agencije Destatis. U Nemačkoj je dnevnica 31,80 evro. U Rumuniji je sat rada 4,8 evra, Litvaniji 6,6, Letoniji sedam, a Mađarskoj 7,8 evra. U Srbiji cena rada stagnira, dok je u Bugarskoj povećana za 2,8 odsto.

2024 © - Vesti online