Ponedeljak 26.10.2015.
19:13
Tanjug

Ukrajinci negoduju: Mi nismo priznali Kosovo, ni srpskim političarima nije mesto na Krimu

Reuters
Srpski političari najavili posetu Krimu, Ukrajinci razočarani

Ambasada Ukrajine u dopisu navodi da su "nedopustive posete Krimu radi zvaničnih sastanaka sa takozvanom vladom Krima".
 

Nešto ranije Pokret Dveri je najavio da će delegacija pokreta predvođena Boškom Obradovićem i DSS-a, sa Sandom Rašković Ivić na čelu tri dana provesti na Krimu, gde će biti primljeni na najvišem nivou, a potom boraviti i u Moksvi, gde će imati susrete u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i Državnoj Dumi.

- Naša je želja da građanima Srbije približimo prednosti strateške saradnje sa Rusijom i zemljama Carinske i Evroazijske ekonomske unije - navodi Pokret Dveri.

Posete na Krim radi zvaničnih sastanaka smatraju se kao pretnja nacionalnoj celovitosti, bezbednosti i integritetu Ukrajine, saopštava ukrajinska ambasada.

- Takvo kršenje ukrajinskog zakonodavstva može izazvati preduzimanje odgovarajućih mera i pokretanje odgovarajućih postupaka - navodi se u dopisu.

Ambasada Ukrajine pozvala je takođe srpske građane da poštuju pomoć ukrajinskog naroda u borbi Srbije za nepriznavanje nezavisnosti Kosova i očuvanje mira i stabilnosti.

- Ukrajinski narod nikad nije ratovao protiv Srbije i zato bi bilo pravedno ako biste i vi to cenili i ponašali se prema Ukrajini isto tako kao što se Ukrajinci ponašaju prema prijateljskom i bliskom nama srpskom narodu - navodi ambasada Ukrajine.

Ambasada ističe da je, prema ukrajinskom zakonodavstvu, ali i zvaničnoj poziciji Srbije, Krim neodvojivi deo teritoriji Ukrajine, što znači da se ne priznaje samoproglašena vlast na Krimu.

Ukrajina je među zemljama koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online