Ponedeljak 26.10.2015.
01:00
D. N. P. - Vesti

Za barikade sloboda i simbolične kazne

A. Čukić
Vuk sit i ovce cele: Euleks nije ugrožen

Slobodan Sovrlić osuđen je na dve godine zatvora, uslovno na četiri godine, a Boban Janićijević na godinu i devet meseci, takođe uslovno na četiri godine. Sovrlić je kažnjen još i sa 2.000 evra, a Janićijević sa 1.500 evra. Ostala petorica - Dragan Radulović, Uroš Božović, Branko Radulović, Rodoljub Tomović i Žarko Jakšić - oslobođeni su optužbe, a osmooptuženom Slobodanu Veličkoviću, koji je u bekstvu, nije izrečena presuda.

Ova grupa Srba optužena je da je 30. maja 2012. u centru Zubinog Potoka i 3. aprila iste godine u blizini Zupča ugrozila bezbednosti pripadnika UN i oštetila imovinu Euleksa.

U obrazloženju presude, sudija Litvanac Darijus Sijelici je rekao da napadi Sovrlića i Janićijevića na vozilo Euleksa u Zubinom Potoku i blokada kolone u Zupču "nisu bili toliko štetni i opasni" i da im zbog toga izriče uslovnu kaznu. Kod petorice oslobođenih Srba naglasio je da "nisu imali nameru da povrede osoblje i oštete imovinu Euleksa".

Sovrlić je uhapšen 14. maja 2014, a iz pritvora je pušten 15. juna 2015. uz kauciju. Ostali su se tokom celog postupka branili sa slobode.

2024 © - Vesti online