Nedelja 25.10.2015.
14:16
Srna

Lukšić: Hoće da spreče ulazak u NATO

Fonet/Vlada Crne Gore
t/Vlada Crne Gore
endthelie.com/Arhiva
Ulazak u NATO strateški cilj Crne Gore

"Ako je nekome cilj da organizuje fer i slobodne izbore zašto ta tema nije pokrenuta za koji mesec, kada inače ulazimo u izborni ciklus? Naredna godina je izborna i pred nama je primena novih zakonskih rešenja koja su usvojena konsenzusom", rekao je Lukšić novinarima u Banjaluci.

On smatra da policija na protestima u subotu uveče nije zloupotrebila nadležnosti, odnosno da je reagovala na ozbiljne provokacije poput kamenica i "molotovljevih koktela", ali da je do tada bila veoma uzdržana.

Lukšić je rekao da je reagovanje policije imalo za cilj odbranu institucija i ukupnog poretka, te da treba istražiti eventualna pojedinačna prekoračenja nadležnosti ukoliko ih je bilo.

- U jednom trenutku jedan od lidera te političke grupacije praktično je pozvao na nasilje time što je rekao da oni ne preuzimaju više odgovornost za događaj i na taj način smo ušli u nešto što niko nije želeo", istakao je Lukšić.

On je dodao da "ispoljavanje političke i fizičke agresije" najviše govori o organizatorima protesta, jer je "očigledno da su pod firmom navodnih mirnih protesta željeli da dovedu Crnu Goru do incidenta".

Komentarišući glasanje Crne Gore za ulazak samoproglašenog Kosova u Unesko, Lukšić je rekao da je Crna Gora glasala u skladu sa kontinuitetom svoje politike, te da rade sve što je u interesu stabilnosti regiona.

"Ne mislimo da će time što smo glasali srpska kulturna baština na Kosovu biti manje srpska. Naprotiv, ona ostaje deo srpske istorije, tradicije i kulture", naglasio je Lukšić.

2024 © - Vesti online