Nedelja 25.10.2015.
05:00
D. Lukić - Vesti

Milijarde na crvenom tepihu

Reuters
Gost punih džepova: Si Đinping dočekan u Londonu

Uprkos usporavanju kineskog ekonomskog rasta, kineske investicije u svetu porasle su sa 20 milijardi na 171 milijardu dolara. U prvoj polovini ove godine kineska ulaganja u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosila su 1,5 milijardu dolara.

I kraljica Elizabeta Druga prostrla je u Bakingmanskoj palati crveni tepih Kinezu jer se već pre posete znalo da Si dolazi punih džepova i s odlukom da u nuklearnu centralu u Somerestu ubaci kineske milijarde, pored već dogvorenog investiranja u drugu nuklearku Brakvel u Eseksu.

Ako krenu već izgledne druge investicije, Britanija će, što se tiče kineskih spoljnih ulaganja, preteći Italiju koja je do sada bila glavna evropska investiciona destinacija Pekinga.

Raskoš za važnog gosta

Milijarda i po ljudi, rastuća vojna svetska sila i trilioni dolara masivan su izazov i argument u geopolitici. Zato kineski predsednik nije u Londonu previše "uznemiravan" ni Tibetom, ni Hongkongom, ni ljudskim pravima, nego je dobio kraljičin crveni tepih, vozio se u zlatnim kočijama i bio privatno ugošćen u premijerovoj rezidenciji Čekers.

Eksperti u Londonu smatraju kako je Kina odlučila da Britanija bude "izložbeni paviljon" za njenu nuklearnu tehnologiju. Kineska dosadašnja ulaganja u britanske komercijalne nekretnine uveliko nadmašuju ulaganja u energetiku koja daje brz profit.

Ovo je ujedno i razlog zašto je Kina do sada upumpavala velike količine novca u britanski finansijski sektor. U jednoj od najvećih britanskih banaka (Barklejs) Kina ima tri milijarde dolara. Slična je situacija i s naftnim gigantom Britiš Petroleum gde ima više od dve milijarde dolara kineskog novca.

Kina je druga svetska sila (posle SAD) po snazi ekonomije, ali ima više novca u bankama nego bilo koja država na planeti. Među 10 najvećih suverenih fondova na svetu, tri pripadaju Kini i zajedno drže u trezorima 1,5 trilion dolara.

2024 © - Vesti online