Subota 24.10.2015.
14:22
b92.net

"Srbija, Bugarska i Rumunija spremne da zatvore granice"

twitter.com/@SerbianPM
Kad se komšije slože: Trilaterala u Sofiji

- Naše tri zemlje su spremne da ako Nemačka i Austrija zatvore svoje granice ne dozvole da naše zemlje postanu tampon zona. Mi smo spremni da zatvorimo svoje granice, rekao je Borisov.

Prema rečima Borisova, Srbija je pokazala da je bolje pripremljena za izbegličku krizu od država Evropske unije. 

- Slična situacija je sa Bugarskom i Rumunijom. Problem je sa ogradama, stvaraju se tampon zone između država. Nećemo dizati zidove, ali ćemo odbraniti granicu. Daćemo podršku svim zemljama EU da se dogovore sa Turskom i da se izbeglice zadrže tamo. Ubrzana izgradnja zidova nas zabrinjava i ako se to nastavi i mi ćemo uratiti to. Ne postoji strateški kranji cilj, a mi smo za readmisiju, da se vrate natrag u mesta odakle potiču, zavisi da li su ekonomski ili politički migranti. Ako si Bugarin ili Srbin ne možeš da uđeš u Šengenski prostor, ali ako si Sirijac možeš... To je pomalo smešno, rekao je Borisov. 

Vučić je rekao je u razgovoru sa premijerima Bugarske i Rumunije da nije realna opcija da izbeglice budu vraćene u Srbiju, a trojica premijera su istakla da je neophodna što bliža saradnja te tri zemlje. 

- Želimo još bližu saradnju sa obe zemlje. Naša ekonomska saradnja je dobra, a može biti bolja, kao i naši prijateljski odnosi. Razgovarali smo najviše o izbeglicama, ali i o energetici i načinu dobijanja gasa. Tri zemlje će imati zajednički stav i inicijative, poštovaćemo odluke EU, a stavove koje tri zemlje donesu sprovodićemo u delo. Prihvatili smo pomoć koju nam je Ponta ponudio, naš glas ako bude istovremeno iskazan biće znatno jači, rekao je Vučić. 

Ponta je naveo da je rumunska vlada spremna da pruži podršku Srbiji u izbegličkoj krizi. 

- Treba da nastavimo da radimo zajedno i da pokušamo da ove tri zemlje zajedno nastupaju. Imali smo razgovor oko zajedničkih rešenja i izazova oko krize. Ona nije problem regiona, već EU i moramo zajedno da delujemo. Mi ćemo se solidarisati, ali sa celom Evropom. Srbija je u najtežoj situaciji, ali i Bugarska i Rumunija, kao granične države EU. Želimo da radimo zajedno, uključujući policijsku saradnju, infrastrukturu..., rekao je Ponta. 

Vučić je dodao da će Srbija pratiti šta rade evropske zemlje. 

- Srbija želi najbliže odnose sa Bugarskom i Rumunijom, sve što radimo zajedno je zarad očuvanja stabilnosti u svakoj od naših zemalja, od etničke do ekonomske. Najviše izbeglica je bilo kod nas pa nismo kukali niti smo bilo šta dobili. Pratićemo šta će da rade evropske zemlje pa ćemo onda da donesemo odluku. Nije nam problem da ih registrujemo, da napravimo veće prihvatne centre. Zajedno ćemo, naveo je Vučić. 

Na pitanje šta ćemo raditi ako po sporazumu o readmisiji migranti budu vraćani on je rekao da takva rešenja nisu realna. 

- To je nemoguće i da imamo kvote i da ih primimo. Šta da radimo ako neće tu da ostanu? Kako da ih zadržimo? Neko mora da donese sveobuhvatno rešenje, ali ne može sve da se slomi na našim plećima. Mi imamo najveći teret, ali postoje stvari koje nismo u situaciji da sprovedemo u delo i toga ćemo se držati, istakao je Vučić.

Reuters

Ponta: Nećemo da budemo tampon zona

Premijer Rumunije Viktor Ponta izjavio je da će zajednički stav Rumunije, Srbije i Bugarske na vanrednom "mini samitu" u Briselu u nedelju biti da ne mogu da dozvole da postanu "tampon-zona" za izbeglice ukoliko Nemačka i neke druge zemlje zatvore njihove granice.
Problem migranata je problem cele Evrope, a ne pojedinačnih zemalja, izjavio je on istakavši da je potrebna solidarnost sa zemljama koje su najviše pogođene a to su Srbija, Bugarska i Rumunija.
- Problem migranata nije problem regiona, nego Evrope. Moramo zajedno da se borimo s izbegličkom krizom, izjavio je on nakon sastanka Krajovske grupe u Sofiji.
On je rekao da se zalaže za solidarnost, ali cele Evrope sa zemljama koje su najviše pogođene. - Srbija je trenutno u najtežoj situaciji, kao i Bugarska i Rumunija koje su graniča EU, naveo je on.
Rumunski premijer je rekao da su tri zemlje spremne da ulože trud i da urade sve što je njihova odgovornost, ali da hoće rade zajedno i da dele odgovornost sa svima. 
Kako prenosi Rojters, Ponta je rekao da, ako postoje zemlje koje zatvaraju njihove granice, ili podižu ograde - onda i ove tri zemlje imaju pravo da se na odgovarajući način zaštite.

2024 © - Vesti online