Subota 24.10.2015.
12:52
b92.net

Gejts više nije najbogatiji na svetu, Španac preuzeo tron!

Reuters
Skinut sa vrha: Bil Gejts

Carstvo Orteginog modnog giganta “teško” je 80 milijardi dolara, a deonice njegove kompanije Inditex dostigle su cenu od 33,99 evra po deonici.

Ipak, nešto kasnije, Ortegine akcije izgubile su malo na vrednosti tako da su pale na 33,80 evra po akciji, što je Gejtsa opet vratilo na vrh liste, ali magazin piše da ovo govori da će se narednih dana dvojica milijardera smenjivati na tronu.

Ortega nije toliko poznat u svetu kao Gejts koji je dugo godina bio najbogatiji čovek na planeti, ali se Ortega tiho uzdizao lestvicama godinama zahvaljujući svojoj kompaniji koja nastavlja sa dobrim rezultatima i konstantnim širenjem. 

U zvaničnoj biografiji Amansija Ortege piše da je rođen 1936. kao sin železničara, a već s 13 godina počinje da radi u prodavnici odeće. Svoj prvi butik otvara 1975. s suprugom Rosalijom Merom. Mera je preminula 2013. godine a bila je najbogatija žena u Španiji. 

Inače, Ortega slovi za vrlo tajnovitog poslovnog čoveka koji se retko pojavljuje u medijima. Navodno je do sada dao samo tri intervjua. Retko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim radnicima u restoranu kompanije. 

Grupacija "Inditeks" u svom sastavu pored "Zare" ima i robne marke "Masimo Duti", "Berška", "Stradivarijus" i "Pul end Ber".

2024 © - Vesti online