Subota 24.10.2015.
15:37
Tanjug

Norveška ulazi u recesiju, kamatne stope padaju

Reuters
Čeka ih recesija

Prema tvrdnjama ovih ekonomista, recesioni rizici u Norveškoj su značajni, navodi njujorška agencija.

Centralna banka Norveške je u septembru snizila kamatne stope na 0,75 odsto, nagoveštavajući 50-procentnu šansu za treće smanjenje kamatnih stopi u poslednjih godinu dana, odnosno otkako je sunovrat cena nafte dobio na zamajcu.

Ekonomisti Handelsbanken smatraju da će naredne godine doći do tri rezanja kamatnih stopa, zbog čega će referentna kamatna stopa pasti na nulu do kraja 2016. godine.

"Norveška privreda će sada iskusiti dublju krizu nego tokom finansijske krize, pri čemu će bruto domaći proizvod ostati ispod svojih mogućnosti u dužem vremenskom periodu nego što je to bio slučaj prošli put", izjavili su ekonomisti Kari Du-Andresen i Knut Anton Mork u najnovijem izveštaju.

Kao dva ključna pokretača za dodatno obaranje kamatnih stopa u Norveškoj, ekonomisti navode nisku vrednost nacionalne valute krune, koja je u proteklih godinu dana izgubila 11 odsto vrednosti prema evru, povučena nadole pojeftinjenjem nafte tipa "brent" od 43 odsto, na oko 48 dolara za barel, kao i padom investicija većim od očekivanja.

Kako navodi "Blumberg", Norveška se i pre početka pada cena nafte borila sa većim padom investicija nego što je iko očekivao.

2024 © - Vesti online