Subota 24.10.2015.
17:00
B. Božin - Vesti

Ekskluzivna ispovest Aleksandera Dorina (12): Problemi počeli sa istinom

Vesti
Aleksadar Dorin

U kakvim ste odnosima bili sa pokojnim Zoranom Jovanovićem, koautorom Vaše knjige? Kakvog ste ga Vi poznavali?
- Pre nego što sam upoznao Zorana Jovanovića niko ga nije zvao, pretio mu ili ga teretio za bilo koji zločin. Ni sa bošnjačke strane nije bilo reči o tome da je bio kriminalac, da je ubio nekoga ili bilo šta uradio. Ni Hag ni Sarajevo nisu ga teretili ikada za bilo šta.
Njegovi problemi, uvrede i optužbe protiv njega počele su tek kad je počeo da širi istinu o Srebrenici.

Obilazio uništena srpska sela i snimao

- Čovek ništa drugo nije radio, osim što je, kao predstavnik službe za informisanje Drinskog korpusa, obilazio uništena srpska sela i bio prisutan zajedno sa Zoranom Stankovićem, kada su vršene autopsije.

Dakle, dokumentovao je ubistva Srba kamerom i vodio informativnu službu Drinskog korpusa. Njega počinju da napadaju od kada je svoj materijal, koji je čuvao godinama, predao meni. I kada smo počeli da objavljujemo te dokumente i činjenice.

Lagali da sačuvaju glavu

Pitao sam te veterane zašto su lagali. Evo šta mi oni kažu:
"Znaš li da su nas zatvarali u Sarajevu. Bili smo zatvoreni i po pet godina. Bili smo maltretirani, morali smo da lažemo, da sačuvamo glavu.
Niko od nas ne bi prihvatio da ubija ljude, kao i svaki normalan vojnik što ne bi uradio. Koji komandir bi prihvatio da pobije nedužne ljude koji hoće da idu za Tuzlu!

Neki patriotski frontovi su počeli da ga napadaju i vređaju, recimo, Glavonja, četnik, monstrum... Sve uvrede i optužbe se svode na to da je kriv zato što je prestao da ćuti i počeo da dokazuje šta je istina oko Srebrenice.

Šta je bilo na video trakama

Ta dve video trake, koje je išao da otkupi - šta se na njima nalazilo?
- Video sam isečak jednog videa, koji je dobio od nekog novinara, i u kome se vide muslimanski borci u Srebrenici 1994. godine, koji kažu kako ih ima 4.000-5.000 pod oružjem i pričaju kako su klali Srbe i klaće ih i dalje, jer "treba sve srpsko pobiti" i tako dalje...

To je dokaz da su naoružane trupe bile u toj takozvanoj zaštićenoj zoni i da su čak i priznali pred kamerama da ubijaju Srbe i da će to činiti i dalje.

Čovek otrovan, a snimci nestali

Šta je, na kraju, bilo sa tim snimcima? Više niste došli do njih?
- Ne, on mi je telefonski rekao da je uzeo snimke i da će da poseti zeta, čini mi se, i da se potom vrati za Vlasenicu da mi ih preda. Sutradan sam čuo da je umro, navodno srčani udar, ali nije bilo autopsije. Neki ljudi iz Srbije su mi rekli da je verovatno otrovan i da zbog toga nije izvršena autopsija.
Snimci su nestali. Kada su njegovoj kćerki vratili stvari, kaseta nije bilo među njima.

U drugom, na licu mesta holandski vojnici potvrđuju da im je srpska strana nudila da ostanu u Srebrenici, ali su oni sami odlučili da odu, jer se plašili osvete srpskih seljaka iz obližnjih mesta.
Vidi se da su Holanđani pratili evakuaciju i da nije bilo nijednog zločina. Imate izjavu holandskog vojnika koji se zove Marko van Hees i koji tvrdi i u medijima da uopšte nije bilo zločina.

Ta dva snimka je trebalo da otkupi negde izvan Beograda, ne znam u kom mestu, ne znam ko je taj čovek, nije želeo da kaže jer se plašio. Jednoj ženi je, nekoliko dana pred smrt, rekao da se zbog tog svog angažmana neće nanositi glave, ali da, kad je već krenuo u tom pravcu, ne može nazad.

Naoružani muslimani u zaštićenoj zoni

Koliko su plaćene te kasete? Koliko se uopšte plaća za takav jedan snimak?
- Poslao sam mu 1.000 evra. Ti reporteri su mu tražili 3.000, ali sam rekao da je to mnogo i da zaboravi, i na kraju smo platili 1.000.

Isto toliko sam platio i jednom Bošnjaku, novinaru, koji je bio u koloni muslimanske armije koja se probijala od Srebrenice prema Tuzli. Taj snimak dokazuje da su bili naoružani i u uniformama, i da su imali gubitke u toku borbenih dejstava.

Politički triler

Slučaj Zoran Jovanović - navodi autorka feljtona Biljana Božin - liči na pravi politički triler. On je ličnost koja polarizuje - za srpsku stranu je Karadžićev svedok koji je razbesneo Tribunal i protivrečio zvaničnoj verziji o Srebrenici, a za druge ratni huškač i rušitelj Hajrija džamije i "najtamnija mrlja Vlasenice".

Ima li dosta takvih dokumenata na "tržištu"? Čak i posle toliko godina stalno se pojavljuju novi snimci...

- Imam celu seriju snimaka koje sam kupio. Evo njihovih boraca u akciji. Ovde se vide ranjeni posle bitke, ima i onih koji nisu preživeli. Njih tretiraju danas kao žrtve masovnog streljanja.

Srebrenica bila vojno napuštena

- Pričao sam sa veteranima, tamo u Šekovićima, i jedan mi je, iako je bio uplašen, rekao da je sve bilo drugačije nego što se priča. Srebrenicu je osvojilo manje od 60 ljudi, nije ušao nijedan procenat Drinskog korpusa, ovi su pobegli i ostavili civile iza sebe.

Srbi su ušli u vojno napuštenu Srebrenicu, armija i borci su nestali, ostali su samo civili. Nije bilo maltene nikakve pucnjave, ni ubijanja, jer nije bilo potrebe, nije bilo borbe.

Svi vojnici koji su bili tamo rekli su mi "Jesi li lud, Ratko Mladić je bio častan čovek, on bi nas pobio da smo pipnuli jednog civila".

SUTRA - Ekskluzivna ispovest Aleksandera Dorina (13): Bio je to pravi horor

 

2024 © - Vesti online