Petak 23.10.2015.
18:51
Tanjug

"Patriša" je mnogo jaka i ozbiljno preti Meksiku

Reuters
Građani pojurili da uhvate poslednji let iz Puerto Valjarte

Prema podacima Nacionalnog centra SAD za uragane ovaj uragan najviše kategorije od pet stepeni po Safir-Simpsonovoj skali najjači je u istoriji merenja od 1959. na Zapadnoj hemisferi i severoistočnom delu Tihog okeana, i ima potencijal katastrofičnog. 

Iz priobalnih država Halisko, Najarit i Kolima započela je evakuacija ljudi.

Prva na putu "Patriši", koja se kreće na severozapad, mogla bi se naći savezna država Halisko u kojoj je popularno letovalište Puerto Valjarta gde je, kako prenosi Rojters, zatvoren aerodrom a duž obale sa razglasa se čuje poziv na evakuaciju iz hotela. Na aerodrome će sletati samo avioni namenjeni odvoženju stranih i meksičkih turista.

Reuters
Bura najavljuje dolazak "Patriše"

Ulice tog grada su prazne, zatvorene su i škole, a neki vlasnici radnji pokušavaju da dodatno zaštite izloge, navodi britanska agencija.

- Za sada sve izgleda normalno, ali najopasniji će biti snažni talasi i kiše. Definitivno moramo da preduzmemo preventivne mere - rekao je jedan od radnika u prodavnici suvenira, David Gonsales.

Reuters

Ministar unutrašnjih poslova Migelangel Osorio rekao je za meksički Radio Formula da je zabrinutost posebno velika za bezbednost u Puerto Valjarti i obližnjem mestu Baja de Banderas u državi Najarit.

Prečnik u kom preti posebna opasnost uragana iznosi oko 400 kilometara, i u njemu snaga vetra premašuje 70 metara u sekundi sa udarima do 90 metara u sekundi, navodi TA Š.

Civilna odbrana pripremila je privremeni smeštaj za desetine hiljada ljudi a vlasti su izdale upozorenje da se očekuju snažne padavine.

2024 © - Vesti online