Petak 23.10.2015.
17:27
Tanjug

Dačić: Ne kukam ja za Titom, već kakav je diplomata bio

Tanjug
Dačić: Žalim što danas nemamo takvu spoljnopolitičku poziciju, da Srbija bude poštovana

- Ne kukam ja za Titom, ja kukam i žalim što danas nemamo takvu spoljnopolitičku poziciju, da Srbija bude poštovana, a ne da nam neka Estonija ili Letonija dele lekcije o demokratiji - rekao je Dačić na tribini "Položaj Srbije u međunarodnim odnosima".

Posle godina konfuzije Srbija je shvatila da ima pravo na svoje interese, a jedan od njih je jačanje spoljnopolitičke pozicije zemlje, rekao je i dodao da to podrazumeva i resetovanje odnosa sa velikim silama.

- Našoj zemlji treba plan, vizija gde će biti naša država i narod za sto godina. Biti mala država i pravilno shvatiti svoje mesto u svetu jedan je od najvažnijih zadataka ljudi koji upravljaju tom malom zemljom. Male zemlje su često izložene refleksiji interesa velikih sila. Moramo da tražimo minimalni zajednički imenitelj sa interesima velikih sila - istakao je Dačić.

Govoreći o sankcijama Rusiji, šef naše diplomatije je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije toj zemlji jer to "ne odgovara našim interesima". Sa druge strane, Srbija jasno kaže da je njen osnovni interes da postane članica Evropske unije, naglasio da treba igrati otvorenih karata u svetu koji svoje karte krije.

- Srbija mora da se kreće ka cilju, jasno i oslobođena iluzija i mitova o svom značaju da zna šta je njen državni interes. Jedan od takvih interesa je jačanje spoljnopolitičke pozicije Srbije - naglasio je on.

- Potrebne su nam pobede, ne treba da vodimo bitke koje su unapred osuđene na propast, ne treba da slavimo poraze, već pobede - istakao je Dačić.

2024 © - Vesti online