Petak 06.11.2009.
08:40
Vestionline

Deca u Britaniji ne znaju istoriju

Dan-D: iskrcavanje savezničke vojske na plaže Normandije u Francuskoj
Itraživanje sprovedeno na 2.000 dece uzrasta od devet do 15 godina o znanju iz istorije pokazalo je da su mali Britanci prave neznalice kada su ovi podaci u pitanju.


Upitani kog datuma se obeležava Dan sećanja, engleski praznik u čast svih stradalih od Prvog svetskog rata na ovamo, 40 odsto školaraca uopšte nije znalo o čemu se radi. Umesto cveta maka 12 odsto je mislilo da je simbol ovog praznika zlatni luk sličan zaštitnom znaku MekDonaldsa.

Još uznemirujuće otkriće je bilo da svako šesto dete misli da je Aušvic zabavni park čija je tema Drugi svetski rat, a Hitler menadžer nemačke fudbalske reprezentacije.


Samo jedna polovina ispitane dece je znala da Dan-D predstavlja iskrcavanje u Normandiji, dok je četvrtina bila ubeđena da je to DumsDej, zli strip junak natprirodnih moći. Na pitanje zašto i kada je Amerika ušla u Drugi svetski rat četvrtina dece je rekla da se to desilo kada su Japanci bacili atomsku bombu na američku bazu Perl Harbur.


Studiju je sprovelo britansko dobrotvorno udruženje veterana "Erskin“ povodom Dana sećanja, koji se inače obeležava 11. novembra.


"Rezultati su nas razočarali. Mi, kao udruženje veterana, ali i društvo i država koji bi trebalo da vode računa o obrazovanju i sećanju na istoriju, smo potpuno zakazali kada su ova deca u pitanju“, rekao je major Džim Panton, predsednik "Erskina“.

2024 © - Vesti online