Četvrtak 22.10.2015.
22:19
Tanjug

Đukanović: Rusija je protiv C. Gore. Brinemo se...

M. Karović
Milo: Široko i tolerantno tumačimo poruke iz Moskve, ali...

Đukanović je za RTCG podsetio da je Moskva imala blagonaklon stav prema Crnoj Gori u prošlosti i da su ovo nove pojave koje zabrinjavaju. On je istakao i da nervoza sve veća što se Crna Gora više približava jednom od svojih ciljeva, a to je ulazak u NATO.

Kada je reč o motivima za proteste opozicije u Podgorici, Đukanović je uveren da se oni svode na pokušaj osporavanja državnog suvereniteta Crne Gore i osporavanja crnogorskog statusa nezavisnosti, ali i protiv puta integracije u NATO.

- Očigledno je da oni koji su organizovali proteste žele da smene vlast, suspenduju naša ostvarenja na putu evropske i evroatlantske integracije. Oni to smatraju zlim putem sa kojeg nas treba vratiti. Glavni problem vide u crnogorskoj nezavinosti. Svojom nezavisnošću Crna Gora je preuzela odgovornsot i krenula u kreiranja državnog puta integracije u EU i NATO - naglasio je on.

Nakon što bi suspendovali crnogorski put u NATO, istakao je Đukanović, organizatori protesta želeli su da dovedu u pitanje odluku o nezavisnosti da bi zatrli u samom ishodištu problem sa kojim se danas suočavaju. 

- Misle da Crna Gora mora da se vrati onim stazama kojima je tumarala u istoriji, nemajući svoje državne interese, već sledeći one drugih, da Crnu Goru još jednom prinesu na žrtvenik brojnije slovenske braće. Ja smatram da bi to bilo samoubistvo Crne Gore - dodao je on.

Kada je reč o vođi protestanata Andriji Mandiću Đukanović je istakao da je izneo laž da je napustio zemlju.

- U to vreme sam sedeo na sednici Veća nacionalne bezbednosti. Reč je bilo o providnoj neistini koju je lider Demorkatskog fronta izneo sa namerom da ostvari određeni cilj, ta medijska bomba eksplodirala je u njegovim rukama. Pokazalo je koliko je ozbiljan čovek - poručio je crnogorski premijer.

2024 © - Vesti online