Četvrtak 22.10.2015.
17:50
Tanjug

S. Arabija: Ruske akcije u Siriji opasne, podstiču rat

Tanjug/AP
Saudijski ministar inostranih poslova: Rat može da se okonča samo ako ode Bašar al Asad

Džubeir ističe kako je Saudijska Arabija o ovakvom svom stavu obavestila i Rusiju, prenosi Rojters.

Od 30. septembra ruske vazdušne snage su izvele više od 780 napada na gotovo 800 ciljeva u Siriji.

- Verujemo da će to biti shvaćeno kao rusko uključivanje u verski konflikt na Bliskom istoku. Brine nas da će to pokrenuti emocije u muslimanskom svetu - ističe Džubeir, izražavajući bojazan da će zbog toga biti zabeležen porast broja onih koji će dolaziti da se bore u Siriji.

Upitan da li Asad može da igra bilo kakvu ulogu u nekoj prelaznoj sirijskoj vladi, Džubeir je rekao kako je njegova uloga "da napusti Siriju".

Rusija sve jače udara: Napadi na 72 objekta terorista

Za protekla 24 sata ruska avijacija izvršila je 53 borbena leta, napadajući 72 objekta terorista u sirijskim provincijama Hama, Idlib, Latakija, Damask, Alepo i Deir el Or, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, odbacujući istovremeno navode da rusko vazduhoplovstvo "baca kasetnu municiju u oblastima gde mogu biti civili".

Predstavnik tog ministarstva general-major Igor Konašenkov rekao je da su tvrdnje o primeni kasetne municije "sasvim apsurdne" i "ničim potkrepljene fantazije".

- Stiče se utisak da američke kolege do sada ne mogu da odrede ciljeve u okviru deklarisanog rata protiv terorističke grupe Islamska država (IS). Možda su se zato posle godinu dana od početka dejstava koalicije protiv IS teroristi tako lagodno osećali u Siriji i na teritoriji Iraka - kazao je on za TV kanal "Rusija 1".

2024 © - Vesti online