Petak 23.10.2015.
04:30
Telegraf

Prepustite brigu o svojoj liniji moćnom paradajzu

Reuters
Paradajz može biti vaš glavni adut za lepotu i zdravlje

Ako i vi želite da smršate, ali i popravite krvnu sliku, možda ne bi bilo loše da isprobate ovaj recept sa Tajvana, koji su osmislili naučnici. Grupa dama – različitog uzrasta, težine i porekla – svakodnevno su tokom šezdeset dana uzimale po čašu najobičnijeg domaćeg ili kupovnog soka od paradajza.

Što je najbolje, svoje uobičajene prehrambene navike nisu menjale, a već nakon nekoliko dana pokazale su se promene. Pretpostavljate, radi se o gubitku kilograma.

Stručnjaci ističu da se ne radi o uobičajenom gubitku tečnosti iz organizma, već da je reč o topljenju masnih naslaga. Učesnice ovog eksperimenta izgubile su u proseku 1,6 centimetara u struku, a zabeležen im je znatno niži nivo holesterola u krvi, a veći povećan nivo likopena, antioksidansa koji povoljno deluje na zdravlje.

Paradajz ima vrlo malo kalorija, 0,35 l soka od paradajza ima samo 80 kcal. Bogat je natrijumom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, vitaminima B, C i A.

Zbog visokog udela likopena – antioksidansa koji je važan za naše telo, naučno je dokazano da sok od paradajza sprečava razvoj tumorskih ćelija, čisti krvne sudove i sprečava nastanak brojnih bolesti srca.

2024 © - Vesti online