Četvrtak 22.10.2015.
22:31
S. M. Tomić - Vesti

Neokaljani obrazi

Samo muškarci mogu biti Ma Song i moraju biti časni i neokaljanog obraza. Njihovu povorku prati pesma meštana koji ih blagosiljaju, a njihov bol donosi sreću, dobro zdravlje i mir ljudima. Pripreme za ovaj neobični podvig traju nedeljama i podrazumevaju dug post i uzimanje posebnih stimulansa.

Niko ne zna kad je tačno sagrađeno taoističko svetilište Samkong u Puketu na Tajlandu čiji poklonici probadaju obraze mačevima. Priča se da je u 19. veku jedna dobrostojeća kineska porodica poklonila zemlju i slike nekih taoističkih božanstava za budući hram. On je brzo postao centar duhovnog života meštana, gde idu po savet kad se neko razboli ili želi da poboljša zdravlje.

Saveti boga

U hramu Samkong sedi medijum kroz koji božanstvo komunicira sa narodom. U 19. veku je bilo problema jer medijuma niko ništa nije razumeo, pošto je medijum bio čovek koji je nekada radio u kineskoj carskoj palati i govorio jezikom koji seljaci ne razumeju. Problem je rešen kad je božanstvo počelo da savetuje seljake na njihovom dijalektu.







 

2024 © - Vesti online