Petak 14.05.2010.
12:42
Tanjug

Indonežanski ekstremsti hteli da ubiju Obamu

Policija je u poslednja dva meseca uhapsila i ubila nekoliko ekstremista u akcijama širom Indonezije, sprovedenim pošto je u provinciji Aceh otkriven logor za obuku džihadista, podsetio je Rojters.

Šef policije Bambang Hendarso Danuri rekao je novinarima da je ektremistička grupa s bazom u Acehu planirala da u avgustu, tokom proslave Dana nezavisnosti, izvrši napad na indonežanskog predsednika i druge visoke državne funkcionere i strane goste, i da potom proglasi Indoneziju islamskom državom u kojoj vlada šerijatski zakon.

"Planirali su da na proslavi 17. avgusta napadnu i ubiju državne zvaničnike. Mete su bili svi državni funkcioneri, kao i gosti", rekao je Danuri.

Izvor iz snaga bezbednosti naveo je i da su ektremisti na Dan nezavisnosti nameravali da zauzmu predsedničku palatu i izvedu državni udar. Islamski pobunjenici su, takođe, želeli da izvedu napade na hotele u kojima odsedaju uglavnom stranci, po uzoru na napade u Mumbaju.

Pripadnici ektremističke grupe Džema islamija izvršili su u proteklih 10 godina više bombaških napada u Indoneziji. Mada je grupa znatno oslabljena pošto su snage bezbednosti u protekla dva meseca uhapsile ili ubile nekoliko lidera i stotine njenih pripadnika, informacije obaveštajnih službi pokazuju da se Džema islamija reorganizuje i priprema nove strategije.

2024 © - Vesti online