Sreda 21.10.2015.
02:44
B. Đokić - Vesti

Mobilni uništio privatnost

Reuters
Moderna špijunaža preko društvenih mreža

Koristeći mobilne aplikacije za Fejsbuk, Gmail, Viber ili What's up, korisnici telefona ostavljaju obilje podataka, tako da velike informatičke kompanije imaju uvid u svaki aspekt vašeg života. Savremene tehnologije umanjile su privatnost, ali su podaci još uvek relativno sigurni na serverima velikih kompanija - kažu stručnjaci za bezbednost za "Vesti".

- Ukoliko ste preko telefona ulogovani na vaš gmail nalog, dovoljno je da u pretraživač ukucate location history i otvoriće vam se Gugl mapa gde ćete videti sve gde ste tog i prethodnih dana prolazili i u koje vreme. Ako neko ima vaš telefon, lako mu je da vidi sve.

Slična je stvar sa viberom, koji pored polja za upisivanje poruke ima strelicu. Ukoliko pritisnete tu strelicu, osoba sa kojom razmenjujete poruke može takođe da otvori Gugl maps i vidi tačnu lokaciju sa koje mu je poruka poslata - dodaju sagovornici "Vesti".

Jeftino prisluškivanje

Samo 17.000 evra košta aparat za prisluškivanje veličine akt-tašne sa kojim se moguće istovremeno praćenje i snimanje 1.000 mobilnih telefona. Veliki je problem onemogućiti da strane službe, tajkuni, opozicija prisluškuju vrh države i važne funkcionere - ukazuju stručnjaci za bezbednost.

2024 © - Vesti online