Sreda 21.10.2015.
06:14
N. S. Preradović - Vesti

Prelakiran auto ne može biti nov

Na Dinkićevoj trasi: Podsticaji i u novom zakonu

Ekonomista Aleksandar Stevanović ocenjuje za "Vesti" da novi zakon suštinski ništa ne menja.

- To je kao da stari auto lakirate i tvrdite da je nov. U suštini Dinkićev zakon je uveo podsticaje koji se nastavljaju i po novom zakonu. Nijedna ekonomija se ne može razvijati tako što će podsticajima privlačiti investitore. To je apsolutno pogrešno - kategoričan je Stevanović.

Sertić navodi da su do sada "u praksi i na papiru", strani ulagači imali prednost u odnosu na domaće, ali da ovaj zakon to menja.

Još jedna agencija

Ministar privrede je najavio formiranje Saveta za ekonomski razvoj. Rekao je da će biti ugašena SIEPA i Nacionalna agencija za regionalni razvoj, a formirana Razvojna agencija Srbije.
 

Govoreći o novinama u zakonu, Sertić je naveo i da su po novom zakonu ulaganja podeljena na ona od nacionalnog značaja i ona koja su od posebnog značaja za lokalnu samoupravu jer, kako je objasnio, nije isto kad hoćete da napravite kiosk ili halu od 100 kvadrata.

- Svaka lokalna samouprava ima mogućnosti za podsticaje, to je njihov posao - rekao je ministar i dodao da je problem i što 90 odsto predsednika opština nije ušlo ni u jednu kompaniju da pitaju šta im treba, osim pred lokalne izbore.

On je potvrdio da je doneta uredba kojom su u vezi podsticaja definisane i klasifikovane opštine.

- Babušnica i Beograd nisu isto jer 30 ili 40 zaposlenih u Babušnici je ogroman broj, a u Beogradu je to vrlo malo. Zato je važno da se ima u vidu iznos ulaganja, ali i vrsta, jer nije isto da li je reč o mašinskoj, tekstilnoj industriji ili nekoj drugoj grani - kazao je Sertić.

2024 © - Vesti online