Petak 14.05.2010.
08:11
Vestionline

Bil Klinton se prodaje da otplati ženine dugove

Bivši američki predsednik Bil Klinton ponudio se demokratskim biračima u zamenu za donacije za otplatu dugova iz neuspešne predsedničke kampanje njegove supruge Hilari.

“Da li biste voleli da dobijete šansu da dođete u Njujork i provedete dan sa mnom?”, pita u i-mejlu poslatom demokratskim biračima najpoznatiji ženskaroš među američkim predsednicima i nudi im mogućnost da za pet dolara učestvuju u tomboli na kojoj je glavna nagrada - on.


“Hilarina kampanja i dalje ima nešto dugova za koje znam da bi htela da ih isplati u celini. Hoćete li da pomognete Hilari ovaj poslednji put?”, pita Bil Klinton.


Kao državna sekretarka Hilari Klinton više ne sme da prikuplja donacije, pa je njen suprug morao da to učini umesto nje. Međutim, Klintonovima ni malo ne fali novca, jer su samo do 2007. godine, sedam godina od odlaska iz Bele kuće, zajedno zaradili 109 miliona dolara.  Ipak, dug za neuspešnu kampanju žele da prenesu na svoje birače.

Dugovi kampanje u kojoj se Hilari nadmetala sa Barakom Obamom za predsedničkog kandidata iz redova Demokrata na vrhuncu su dosezali čak 25,2 miliona dolara. Skoro polovinu tog novca, 13 miliona, Hilari je sama sebi pozajmila i taj iznos je nepovratno izgubljen.


Ovo je drugi put da se Bil ponudio na tomboli kako bi pomogao da Hilari otplatiti dug bivšem glavnom strategu i anketaru njene kampanje Marku Penu. Samo Penove usluge za vreme kampanje koštale su 24 miliona dolara, a demokrate smatraju da su upravo konsultanti iz njegove firme upropastili Hilarinu kampanju.

Kako se kampanja oslanjala na velike donatore, od kojih je većina već dala maksimalni dopušteni iznos, sada je još ostala samo mogućnost donacija građana.

2024 © - Vesti online