Petak 14.05.2010.
06:53

Rusija i SAD zajedno protiv nuklearnog oružja

 

U zajedničkom saopštenju delegacija SAD i Rusije, koje je objavio Stejt department, ističe se da dve zemlje vide potpisivanje Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koje su 8. maja u Pragu potpisali predsednici Dmitrij Medvedev i Barak Obama, kao značajan korak na putu nuklearnog razoružanja i neširenja nuklearnog oružja.

"Verujemo da će nova dogovorena smanjenja u strateškom ofanzivnom naoružanju ojačati bezbednost i Rusije i SAD i da će učiniti odnose izmedu naših dveju zemalja stabilnijim, transparentnijim i predvidljivijim. Ona će, tako, imati korisne efekte na međunarodnu stabiilnost i bezbednost", ističce se u tekstu saopštenja.

Dve delegacije su konstatovale da sporazum nije samo u interesu Rusije i SAD, već cele svetske zajednice i da će, kao rezultat njegove primene, "svi biti pobednici".

"Sporazum najavljuje prelaz ka višim nivoima saradnje između Moskve i Vašingtona, kada se radi o razoružanju i neširenju nuklearnog oružja. On postavlja temelje za kvalitativno nove bilateralne odnose na vojnom strateškom polju i označava konačni kraj perioda 'Hladnog rata'", ističe se u saopštenju.

Za Rusiju i SAD, što skorija ratifikacija Sporazuma, kao i potpuna i verna primena njegovih odredaba, predstavlja prioritet, naglašava se u saopštenju dve delegacije.

2024 © - Vesti online