Ponedeljak 19.10.2015.
16:35
Tanjug

"Turska neće da prihvata izbeglice da bi zadovoljila EU"

Reuters
Turska nije koncentracioni logor: Ahmet Davutoglu

- Ne možemo da prihvatimo shvatanje - dajete nam novac i oni ostaju u Turskoj. Turska nije koncentracioni logor - rekao je Davutoglu u televizijskom intervjuu, prenela je agencija AFP.

Dan posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Ankari, Davutoglu je u intervju, uživo, turskoj televiziji naveo niko ne treba da očekuje da će se Turska pretvori u koncentracioni logor gde će sve izbeglice ostati i složio se da ilegalnu migraciju treba držati pod kontrolom.

On je najavio da će postaviti zajedničke mehanizme da se sadrži istorijski priliv Sirijaca i drugih koji beže od ratnih sukoba, progona i siromaštva i koji koriste sada Tursku kao kapiju ka Evropi.

Lideri EU su, na samitu u Briselu prošle nedelje, rekli da su postigli dogovor o akcionom planu sa Turskom, a nemačka kancelarka je navela da se radi o tri milijarde evra.


U izjavi za tursku televiziju Ahaber TV, Davutoglu je rekao da taj novac dolazi iz IPA fonda (instrument EU za bespovratnu finansijsku pomoć zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo), ali da Turska traži nova, dodatna sredstva.

- Predlog iz IPA fondova od tri milijarde evra više nije na stolu jer smo rekli da ga nećemo prihvatiti. Što se tiče novih sredstava, govorimo o sumi od tri milijarde evra u prvoj fazi i ne želimo da se fokusiramo na njih, jer zahtevi mogu ići na više i procena sume bi trebalo da se radi godišnje - objasnio je Davutoglu.

Merkelova je u ndelju ponudila Turskoj obećanja da će podržati brže napredovanje na polju nastojanja Ankare da postane članica EU u zamenu za saradnju u zaustavljanju talasa izbeglica i preuzimanju onih čiji zahtevi za azil budu odbijeni u Evropi, dodaje Rojters.

2024 © - Vesti online