Četvrtak 13.05.2010.
21:43
Mondo

Osijek: Srbin optužen za zločine u Dalju

Tenkovi JNA

Županijsko državno tužilaštvo iz Osijeka na internet stranici podiglo optužnicu protiv državljanina Srbije E. T. zbog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

U elektronskom izveštaju osiječkog tužilaštva navedeni su samo inicijali osumnjičenog, koji nije dostupan hrvatskim državnim organima. Kako je navela Hina, reč je o Enesu Tasu (64), za kojim je izdata poternica i određen mu je pritvor.

On se tereti da je 1. avgusta 1991. godine u Dalju, kao komandant 51. motorizovane brigade tadašnje JNA, naredio jedinicama pod njegovom komandom, protivno odredbama međunarodnog ratnog prava, kao i pripadnicima Teritorijalne odbrane Dalja i Borova i pridruženim dobrovoljcima, da napadnu Dalj, uz napomenu da ne sme biti zarobljenih pripadnika MUP-a Hrvatske niti Zbora narodne garde.

Njemu podređeni vojnici su, sprovodeći njegove naredbe, pucali iz tenkova i oklopnih transportera na zgradu policije na kojoj je bila istaknuta bela zastava.

Tom prilikom ubijena su dva policajca. Kasnije su ubijena još tri policajca koja su se predala, a u prostorijama osnovne škole su, nakon mučenja, ubijeni još jedan policajac i pet pripadnika Zbora narodne garde.

U optužnici se navodi da E. T, kao komandant 51. motorizovane brigade JNA, posle okupacije mesta Dalj, Erdut i Aljmaš, ništa nije preduzeo protiv njemu podređenih vojinika iako je znao da neki od njih neovlašćeno zatvaraju, zlostavljaju siliju i ubijaju zarobljene pridanike MUP-a Hrvatske i ZNG-a, kao i civile.

2024 © - Vesti online