Ponedeljak 19.10.2015.
12:28
Srna, Tanjug

Granić: Zatvoriti granicu sa Srbijom i pozvati vojsku

Reuters
Steže se obruč oko Srbije

Granić je rekao da su dve granice krizne i da Hrvatska nema velikog izbora ako ne želi da postane žarište ili sabirni centar, a to je da zatvori "zelenu granicu" sa Srbijom i Crnom Gorom i pušta izbeglice koliko može, javljaju hrvatski mediji.

"To je praktično jedina mera koju može da napravi. U protivnom će dobiti aplauz u Evropi, ali to će u kratkom vremenu destabilizovati Hrvatsku", rekao je Granić.

On je dodao da je jako opasno da Srbija počne da upućuje migrante u BiH i Crnu Goru, koje nemaju mehanizme, što ponovo znači pritisak na granice Hrvatske, što se mora zaustaviti pregovorima na najvišem nivou.

Pojačane tenzije na hrvatsko-srpskoj granici

Reuters
Neće ih niko, snalaze se kako znaju

Odluke Slovenije i Austrije da više ne primaju izbeglice pojačale su tenzije na hrvatsko-srpskoj granici gde čeka pedesetak autobusa sa više od hiljadu ljudi, javio je hrvatski Indeks hr.

Hrvatska policija blokirala je u nedelju prolaz desetinama izbeglica koje su pokušale da uđu u Hrvatsku iz Srbije da bi nastavili put ka Zapadnoj Evropi novom rutom kroz Sloveniju, pošto je Mađarska zatvorila granični prelaz sa Hrvatskom.

Izbeglice su naišle i na hrvatsku policiju u poljima kukuruza na granici između Srbije i Hrvatske koje su koristili za za nelegalni ulazak u Hrvatsku od sredine septembra.

Hina navodi, prenoseći svetske agencije, da je među izbeglicama počela da raste napetost kada se policija rasporedila i zaustavila ih.

Rojtresov novinar, koji se nalazi na srpskoj strani granice, navodi da hrvatska policija zadržava izbeglice da uđu u zemlju, jer su joj kapaciteti puni.

U blizini nema policije da održava red, a prehlađene i umorne izbeglice viču "Otvorite vrata, otvorite vrata", pošto su prošlu noć bili prisiljeni da čekaju na hladnoći i kiši, promrzli, premoreni i prestrašeni.

Na hrvatsko-srpskoj granici nalazi se nekoliko hiljada izbeglica, navodi izveštač britanske agencije.

Hina navodi da je u nedelju kasno uveče u saopštenju za javnost slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova prenelo da je austrijska resorna ministarka u telefonskom razgovoru kazala slovenačkoj koleginici Vesni Gjerkeš Žnidar da ne primaju nove izbeglice.

Međutim, slovenački mediji prenose vest austrijske agencije APA u kojoj se navodi da Austrija nije u potpunosti obustavila prijem izbeglica iz Slovenije, nego da se prijem izbeglica ne može povećati i da će ga zadržati na dosadašnjem nivou.

2024 © - Vesti online