Ponedeljak 19.10.2015.
08:30
Đ. Barović - Vesti

Stanišić nije dao vojsci da pregovara u Dejtonu

A. Čukić - Vesti
Stanko Nešić

Ovo, u razgovoru za "Vesti", ekskluzivno otkriva nekadašnji vojni izaslanik pri Ambasadi SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić.

Dugogodišnji vojni obaveštajac i kontraobaveštajac, Nešić je u SAD posao u vojnom izaslanstvu obavljao u dva mandanta, a za širu javnost je daleko interesantniji drugi koji je trajao od 1994. do 1997. godine.

- Kada je utvrđen datum i mesto održavanja mirovnih pregovora, Pentagon je zvanično bio obavešten da će u delegaciji SRJ biti i tročlana ekspertska grupa koju je trebalo da činimo ja, kao šef tog tima, general Blagoje Grahovac i pukovnik Dragan Vukšić. Njih dvojica su zbog toga i doputovali u SAD. Međutim, iz nama tada nepoznatog razloga naš tim nije otišao na pregovore u vojnu bazu Rajt Piterson. Razgovori su već počeli, a mi smo nekoliko puta pitali nadležne u Generalštabu o čemu je reč i stalno smo dobijali odgovor da je sve u redu i da se strpimo. Onda je stiglo naređenje da se njih dvojica vrate u zemlju - priča Nešić.

Kasnije je saznao da je predlog Miloševiću da se vojni stručnjaci ne uključuju u pregovarački tim dao Jovica Stanišić, tadašnji šef Državne bezbednosti, koje je bio član našeg pregovaračkog tima.

Čudna atmosfera

U vreme održavanja konferencije u Dejtonu, SRJ nije imala ambasadora u SAD, a pukovnik Nešić kaže da je atmosfera u ambasadi u Vašingtonu bila krajnje čudna.
- Umesto da svi imamo samo jedan cilj, bilo je primetno da su lične sujete i ambicije bitnije od opštih. Tako je nekima bilo mnogo važnije da se zna da su se oni sreli s nekim američkim zvaničnikom od toga šta je tamo razgovarano - otkriva Nešić.

- On je lično sugerisao Miloševiću da vojni eksperti nisu potrebni i da je on dovoljno sposoban da obavi i deo za koji smo mi bili predviđeni. Sve i da je bio Supermen, jedan čovek, posebno koji nije iz vojne struke, tako nešto nije mogao da uradi - kaže ovaj dugogodišnji kontraobaveštajac.

On dodaje da su zbog toga i rezultati pregovora u Dejtonu bili lošiji po Republiku Srpsku.

- Vojni eksperti su mogli da odigraju ključnu ulogu u crtanju granica, ali i kada je reč o koridoru Brčko. Nijedan vojnik ne bi pristao da koridor bude tako uzak. U krajnjem, moglo je više da se utiče i na veličinu teritorije pod kontrolom Republike Srpske - ističe Nešić.

2024 © - Vesti online