Nedelja 18.10.2015.
14:37
J. L. Petković - Vesti

Dobrić: Krivične prijave zbog Briselskog sporazuma

V. Sekulić
Dobrosav Dobrić

Zbog čega ste tačno podneli prijavu? 
- Krivično prijava je podneta za kršenje Ustava, teritorijalnog integriteta Republike Srbije, jer je Briselski sporazum faktički odvojio AP KiM od ostalog dela Srbije. Postavljena je granica koja se ni po čemu ne razlikuje od ostalih granica u Evropi. Pripadnici MUP-a Srbije koji su bili na području severnog dela KiM integrisani su u sastav samoproglašenog Kosova, sadašnja i bivša vlada naterali su jedan broj Srba da izađu na izbore koji su održani po zakonima samoproglašenog Kosova, sudije koje su bile u sistemu Srbije sada se guraju u sistem samoproglašenog Kosova. Mislim da je to stvarno dovoljan osnov da se preuzmu odgovarajući mere za vinovnike, i za one koji su potpisali, parafirali i sprovode taj Briselski sporazum. 

Šta očekujete od prijave? 
- Krivična prijava predata je Višem javnom tužilaštvu i očekujemo da će ono da reaguje po Ustavu i zakonu Srbije i preduzeti odgovarajuće mere. Nadamo se da će predsednik vlade Aleksandar Vučić i bivši premijer Ivica Dačić odgovarati zato što su parafirali taj Briselski sporazum jer to je protivustavno delo. 

Tvrdite da ste primorani na asimilaciju. 
-  Za život na KiM potrebna su mi dokumenta tzv. Republike Kosovo. U tim dokumentima, u izvodu rođenih i uverenju za državljanstvo stoji da sam Kosovar. Do sada sam bio Srbin, rođen sam kao Srbin, živeo sam 50 godina kao Srbin, živeo sam u Republici Srbiji, a sada odjednom nisam Srbin nego sam Kosovar i živim u Republici Kosovo. 

Imate li problema zato što nemate kosovsku ličnu kartu? 
- Do sada nisam imao, ali sam siguran da će vrlo brzo dođi vreme kada ću imati problemna. Roditelj sam, imam četvoro dece, oni uče škole, putuju, njima će iz nekog razloga tražiti taj dokument. Ali, ja za sada sam ubeđen da ću istrajati, da ga neću zatražiti i da će se Briselski sporazum poništi.  

Kažete da nema razloga da se vlast čudi kada im se traži ukidanje i privremenih veća? 
- Pre godinu i po dana su raspustili naše lokalne skupštine i obrazovali ta privremena veća. S druge strane, postoje skupštine koje su organizovanme u sistemu Kosova. I sada se čude zašto od njih traže da se ukine finansiranje tih privremenih veća? To je sada pravi paralelni sistem, koji su sami napravili. Zar nije to potpisano? Dobro to znaju, nego zamajavaju narod, i hoće svoje poraze da pokažu kao pobede, a izdaju pokažu kao patriotski čin. 

2019 © - Vesti online