Nedelja 18.10.2015.
09:07
blic.rs

Sankcije Rusiji propast za Srbiju

Reuters
Uzvraća ekonomskim sankcijama, ali ne priznaje Kosovo: Vladimir Putin

Međutim, Kandelj, koji je naučni saradnik na Institutu za Evropu pri Ruskoj akademiji nauka, smatra da bi, i pored takvog potencijalnog odgovora Rusije, podrška oko Kosova i dalje ostala, a na koliko, to zavisi od daljeg razvoja odnosa Moskve i Beograda.

Kako je ocenio, pokušaji pritiska EU na Srbiju u vezi s odnosima sa Rusijom sigurno nisu nikakvo iznenađenje ni za same srpske vlasti. - Takvih pokušaja je bilo i mislim da će ih još biti, a na srpskoj vladi je da odluči šta želi da učini. Sigurno je da će Rusija reagovati na odluku kakva god da ona bude, kaže Kandelj.

Brisel traži od Srbije da se ponaša kao da je već članica EU, što podrazumeva da po svim pitanjima mora da zauzima konsolidovan stav kao i članice te unije.

Srbija bi se sa ovakvim zahtevom Brisela mogla suočiti u narednih godinu dana, kada se i očekuje otvaranje pregovora o poglavlju 31.

Evropske zemlje koje su uvele sankcije Rusiji a nisu u EU su Albanija, Crna Gora, Norveška, Island i Lihtenštajn. Rusija im je odgovorila kontrasankcijama na niz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.

2024 © - Vesti online