Subota 17.10.2015.
20:13
021.rs

Izmene u Zakoniku: Ček bez pokrića više ne vodi u zatvor

cdn.cnwimg.com
Nema zatvora već "samo" visoke bankarske kamate

Najnovijim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ), koje bi tokom jeseni trebalo da budu usvojne u parlamentu, osim dekriminalizacije čeka i platnih kartica bez pokrića, predviđene su mnoge novine kada su u pitanju krivična dela protiv privrede, dok se, za sada, odustalo od uvođenja doživotnog zatvora kao vrste krivične sankcije.

Radna grupa koja je radila na izmenama KZ uvidela je da izdavanje čeka ili menice i korišćenje platnih kartica bez pokrića više nije potrebno da postoji kao krivično delo, rekao je član Radne grupe Milan Škulić.

Naime, banke mogu svoja prava i interese u tim slučajevima da zaštite i drugim mehanizmima potpuno adekvatno, kao što su zatezne kamate za koje znamo da su veoma visoke, napomenuo je Škulić. Prema njegovim rečima, banke vrlo dobro zarađuju na zateznim kamatama, ali pokreću i parnične postupke u kojima mogu da naplate potraživanje uvećano za zateznu kamatu.

- Zato se smatralo da nije neophodno da se banke štite još i posebnim krivičnim delom ove vrste, za koje su propisane prilično visoke kazne - ukazao je Škulić, profesor Krivičnog prosecnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju građani kao njihovi klijenti, banke bi morale biti spremne i na određeni poslovni rizik koji je u suštini neodvojivo i povezan sa bankarskim poslovanjem.

Za to krivično delo, odnosno više njegovih oblika izvršenja, sada je propisana kazna od jedne do čak 10 godina zatvora, a slučajevi u praksi su pokazali da se često najugroženiji slojevi stanovništa nađu u inkriminisanim situacijama, pa im je pored visoke kamate izrican i zatvor, mada je bilo i ozbiljnih zloupotreba.

Fudbalski menadžer osuđen na pet godina zatvora

Ovog leta fudbalski menadžer Slobodan Nikolić pravosnažno je osuđen na pet godina zatvora, jer je podizanjem novca bez pokrića, platnom karticom oštetio Banku inteza za više od 970.000 evra. Nikolić je naime, koristeći grešku u bankarskom softveru, sa računa Banke Inteza i običnom viza karticom 474 puta uspešno podigao novac, ukupno 971.916 evra.

Savremeni bankomati na kojima se novac podiže kreditnim karticama najčešće ne dozvoljavaju prekoračenje dozvoljenog limita, odnosno odbijaju isplatu zahtevane sume. Kada je u pitanju uvođenje doživotnog zatvora, kao nove vrste kazne koja je trebalo da zameni trenutno najvišu propisanu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, Škulić kaže da se za sada odustalo od tog rešenja jer država smatra da sada nije pravo vreme za uvođenje te sankcije.

Ipak, to rešenje postoji u mnogim evropskim zakonodavstvima i možda će se jednog dana naći i u domaćem.

Škulić smatra da je to možda i humanija kazna od propisane, jer bi doživotni zatvor, kako je zamišljeno njegovo propisivanje, mogao da bude zamenjen nekom vremenskom kaznom ili uslovnim otpustom nakon adekvatnog broja godina. Njegova svrha je zamena za smrtnu kaznu koja se nekada izricala izvršiocima najtežih krivičnih monstruozih dela.

2024 © - Vesti online