Nedelja 18.10.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti

Srbija će stradati u obruču

Tanjug/AP
Nova ograda: Mađarska zatvara i granicu sa Hrvatskom

Po sistemu domino efekta granice će tada zatvoriti Austrija, Slovenija i Hrvatska, a Srbija bi kao tranzitna zemlja u predvorju EU postala centralni kolektivni centar azilantima na samoj granici sa EU.

Na ovakav scenario upozoravali su ranije i u Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji se intenzivno prethodnih meseci bave izbegličkom problematikom.

Beč pooštrava kontrole

Zbog odluke Mađarske da zatvori granicu prema Hrvatskoj, austrijske vlasti su pooštrile granične kontrole, a na prelazima u Koruškoj Karavankentunel i Grablah kod Blajburga počeće sistematske granične kontrole. U pokrajini Štajerskoj pojačani nadzor će najpre biti na prelazima Špilfeld, Murek i Bad Radkerzburg. Kako bi se obavio pojačani nadzor, Ministarstvo unutrašnjih poslova iskoristilo je mogućnost pozivanja vojske u pomoć. Usled rastućeg broja izbeglica u Austriji, povećan je i broj napada na njih.

Tanjug
Migranti nas neće zaobići: Radoš Đurović

Čistilište EU

- Najgore je što nemamo rezervni plan, niti na koga da se oslonimo, a problem se neće rešiti sam od sebe niti višom silom - kaže Radoš Đurović, direktor Centra.

On kaže da će susedne zemlje štititi sopstveno dvorište i da će za to imati solidarnost EU, za razliku od Srbije koja nije članica EU.

- Ako Hrvatska zatvori svoju granicu prema Srbiji, to će staviti na test celo naše društvo, i to će biti primarna tema u narednom periodu. Sve ostalo će biti u drugom planu. Nama u tom slučaju preti da budemo predvorje, na neki način čistilište EU, jer zbog geografskog položaja Srbije migranti nas ne mogu zaobilaziti na svom putu ka krajnjim destinacijama u zapadnoj Evropi - kaže za "Vesti" Đurović.

On skreće pažnju i na finansijski aspekt problema.

- Svako zadržavanje duže od jedne nedelje na teritoriji Srbije biće o trošku države.
EU je nedavno Srbiji dodelila svega 17 miliona evra pomoći za najveći migrantski talas u posleratnoj Evropi.

Pusićeva promenila stav

Koliko se stvari drastično menjaju govori i to da je u dva dana šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić dala dve oprečne izjave. Prvo je tvrdila da neće zatvarati svoje granice prema Srbiji da bi upitana šta će se dogoditi ako Slovenija zatvori granicu, uzvratila da će to onda morati da učini i Hrvatska.

Radoš Đurović kaže da zatvaranjem granice sa Srbijom Hrvatska ne bi rešila problem već bi samo malo dobila na vremenu s obzirom na to da bi se migranti preorijentisali na BiH, a bosansko-hrvatsku granicu je zbog reljefa nemoguće zatvoriti.

Nećemo biti logor

Ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče da je trenutna situacija na granici Srbije i Hrvatske normalna iako je u petak Mađarska zatvorila "zelenu granicu" sa Hrvatskom.

- Ukoliko sve zemlje budu zatvarale granice Srbija će voditi računa o svojim interesima, pa ćemo videti šta će se dešavati. Ali, da će Srbija biti neki prihvatni centar gde će se skupljati migranti sa čitavog Bliskog istoka i tu ostajati duži vremenski period - neće. Srbija nije i neće biti koncentracioni logor - kategoričan je Vulin.

Na sve to treba dodati i predstojeći zimski period koji nameće da se prihvat migranata ne može rešavati na isti način kao u letnjem periodu, već će zahtevati ozbiljnije kapacitete za smeštaj. Srbija ima pet centara za azil sa maksimalnim kapacitetom za smeštaj do 1.000 ljudi, čemu treba dodati još i oko 500 mesta u privremenim prihvatilištima. Koliko je to nedovoljno govori podatak da u Hrvatsku iz Srbije dnevno u proseku stiže 5.000 ljudi.

 

2024 © - Vesti online