Četvrtak 13.05.2010.
16:55 >> 20:40h
Mondo

Doček pape u Fatimi

Prema mišljenju Crkve, ovo je dokaz da hrišćani podržavaju svog papu u jeku pedofilskih skandala.

Papa je današnjom misom obležio godišnjicu dana kada je 1917. godine troje dece pastira prijavilo da im se ukazala Devica Marija u ovom zabačenom kamenitom regionu.

Broj okupljenih hodočasnika nisu potvrdili nezavisni izvori, ali ej policija navela da je trg ispred crkve koji prima 300.000 ljudi, bio prepun, a da su se još desetine hiljada ljudi tiskale oko njega.

Prema portparolu portugalske eparhije, "skoro pola miliona ljudi"
učestvovalo je na danšnjoj misi, više nego 2000. godine, prilikom poslednje posete pape Jovana Pavla Drugog Fatimi.

"Hrišćani su želeli da pošalju poruku i kažu da je papa, i to posebno ovaj papa, posebno voljen", rekao je Manuel Moružao.

Proslava 13. maja je jedna od najvećih godišnjih hodočašha katoličke crkve na mesto na kojem, kako mnogi veruju, Devica Marija još čini čuda.

Papa: Abortus i homoseksualni brakovi najveće pretnje


Papa Benedikt XVI izjavio je danas, posle mise koju je održao pred 400.000 vernika, da su abortusi i homoseksualni brakovi među "najpodmuklijim i najopasnijim" pretnjama sa kojima se suočava savremeni svet.


On je okupljenima rekao da ceni njihove napore u borbi protiv abortusa i za jačanje porodice, koja se zasniva na "neraskidivom braku između muškarca i žene", preneo je AP.


Takve inicijative predstavljaju pomoć "pri odgovoru na najpodmuklije i najopasnije pretnje opštoj dobrobiti" i one su "osnovni elementi izgradnje civilizacije ljubavi", rekao je papa, obraćajući se vernicima.


Papa je u više navrata, tokom posete Portugaliji, govorio o patnjama u svetu i u samoj crkvi, rekavši da su "gresi crkve" krivi za seksualno zlostavljanje dece od strane katoličkih sveštenika.

Benedikt je treći papa koji je posetio Fatimu. Prvi je bio papa Pavle VI 1967. godine.

Papa Jovan Pavle Drugi, na koga je izvršen neuspeli atentat na trgu Svetog Petra u Rimu 13. maja 1981. godine, tri puta je posetio Fatimu verujući da ga je "nevidljiva ruka" Bogordice "spasla smrti", rekao je danas Benedikt.

Metak koji je zamalo ubio papu Jovana Pavla Drugog, ugrađen je u krunu statue Bogorodice u Fatimi.

2024 © - Vesti online