Subota 17.10.2015.
10:05
Tanjug

Rusija upozorava na širenje džihadista u Evropi

Reuters
Posledice borbe protiv džihadista

On je na bezbednosnoj konferenciji u Kini upozorio da kvazi država IS ima stabilne izvore prihoda i dobro opremljenu vojsku.

Antonov je istako da postoji veliki zahtev za strategijom političke stabilizacije i ekonomskog oporavka na Bliskom Istoku i Severnoj Africi, prenosi TAS S.

"Bez obnavljanja državnosti i jačanju organa vlasti, tamo neće biti temeljnog poboljšanja situacije. Ipak, prilikom budućih aktivnosti treba izbeći diktiranje vlastitih pristupa i treba poštovati nacionalne kulture u istoriju zemlja regiona", kazao je on.

Antonov je naveo i da Rusija nudi SAD-u daleko širu saradnju nego što je koordinacija vazdušnih udara u Siriji u borbi protiv Islamske države ali da Vašington nije spreman da to prihvati. On je rekao da se ponuda šire saranje i koordinacije odnosi na sve zemlje koje su uključene u borbu, a Rusija želi da ih ujedini.

Prema njegovim rečima, Rusija ima direktnu telefonsku liniju sa Turskom, a Moskva se aktivno konsultuje sa Izraelom i zalivskim zemljama.

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da veći problemi u vezi Sirije i dalje ostaju nerešeni.

Antonov je u Kini kritikovao američki pristup, istakavši da međunarodna zajenica ne treba da ćuti, kada je suočena sa pokušajima nekih zemalja da postignu svoje "sebične nacionalne objektivnosti", podržavanjem terorističkih grupa.

On je posebno naglasio da teroristi dozvoljavaju strancima, a kontrolišu njihove aktivnosti dok su slabi, ali kad jednom akumiraju moć, onda su "izvan kontrole".

Ne tako davno pripadnici IS, čija nehumana dela i dalje šokriaju svet, takođe su bili "dobri teroristi", koji su velikodušno plaćani kao "borci za demokratiju u Siriji," kazao je Antonov.  

2024 © - Vesti online