Petak 16.10.2015.
21:24
sputniknews.com

Rusija igra na zlato i pobeđuje

Reuters
Rusija povećava zlatne rezerve

- Sudeći po statistici (koju je predstavio Svetski savet za zlato), u poslednje vreme nijedna druga zemlja se nije tako odlučno bavila kupovinom zlata kao Rusija. Od početka prošle godine Putin je ’naručio‘ ni mnogo ni malo - gotovo 283 tone ovog plemenitog metala. Trenutna tržišna vrednost ove količine zlata je 11 milijardi dolara“, piše list.

Analitičarka smatra da se takva slika potpuno uklapa u situaciju sa berzanskim zlatnim fondovima, podsećajući da je Majkl Harnet, strateg banke Meril Linč, već dao "rizičnu izjavu i preporučio kupovinu zlata“.

- On očekuje da će sledeće godine u SAD, Evropi i Japanu državni rashodi biti mnogo veći. Po njegovom mišljenju, to će dovesti do ’povratka‘ inflacije. Tada bi zlato ponovo moglo da izazove interesovanje - navodi "Handelsblat“.

List smatra da kopni nada da će Uprava federalnih rezervi SAD ove godine povećati referentnu kamatnu stopu, zbog čega treba očekivati dalje slabljenje dolara.

- Zlato se često posmatra kao valuta alternativna dolaru. Cena zlata raste, a američka valuta gubi pozicije - naglašava Ingo Narat.

List tvrdi da će se berze ponovo okrenuti zlatu kao izvoru stabilizacije ekonomskog stanja.

- Vrlo je moguće da je Putin napravio unosan posao - zaključuje analitičarka.

2024 © - Vesti online