Petak 16.10.2015.
19:24
Tanjug

Putin sprema "plamen sunca" protiv Islamske države

commons.wikimedia.org/ru:Učastnik:Goodvint
"Plamen sunca" može da ispali i do 30 raketa jednu za drugom

U ovo oružje spada i raketni bacač plamena TOS-1A poznat kao "plamen sunca", a ova pokretna mašina za ubijanje može da uništi i do osam blokova zgrada u jednom napadu, piše list.

Termobarične bojeve glave, koje ispaljuju zapaljivu tečnost oko mete pre nego što je zapale, trebalo je da stignu u Siriju prošlog meseca.

"Plamen sunca" može da ispali i do 30 raketa jednu za drugom, a opremljen je bacačem koji ispaljuje plamen metrima u visinu.

Šteta koju on izaziva je potpuna, navodi britanski list.

Jedan od novinara koji je prisustvovao delovanju "plamena sunca", rekao je da su eksplozije koje on izaziva duže, a udarni talas jači u odnosu na konvencionalne bojeve glave, kao i da se sagorevanjem i trošenjem kiseonika, stvara vakuum u celom području oko mete.

Ovo oružje prvi put je upotrebljeno tokom sovjetske invazije u Avganistanu 1988, ali je javno predstavljeno tek deceniju kasnije, u Drugom čečenskom ratu 1999. godine.

U izveštaju Centralne obaveštajne agencije (CIA), efekat "plamena sunca" u ograđenim prostorima kao što su zgrade, bunkeri i tuneli, opisan je kao "ogroman".

U poslednjoj ofanzivi, ruski borbeni avioni pogodili su 40 ciljeva Islamske države i uništili kampove za obuku i skladišta municije.

2024 © - Vesti online