Petak 16.10.2015.
15:27
Tanjug

"O srpskoj imovini na Kosovu nema političkih odluka"

Tanjug
Borba za Kosovo ne sme da prestane: Aleksandar Vulin

Vulin je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Vlada Srbije bila više nego jasna da se o našoj imovini ne mogu donositi političke odluke, pogotovo bez dogovora sa Srbijom.

- Godinama možemo da dokazemo svaki dinar koji smo odvojili za imovinu na Kosovu, mi i dalje servisiramo čak i sve naše obaveze, plaćamo sve dugove koji su nastali po osnovu kreditiranja za objekte na Kosovu. Postoje i objekti koji pripradaju našem Telekomu koje ne mozemo da koristimo - naveo je Vulin.

Borba za imovinu

On je dodao i da se o imovini mora govoriti u celini, a ne pojedinačno.

- Ako stavite da mi treba da predamo Gazivode, to se nismo dogovorili, dogovorili smo se da ćemo raditi na rešavanju snabdevanja struje i imovine - naveo je Vulin.

Govoreći o amandmanu na nacrt platforme za poglavlje 35, Vulin je rekao da to poglavlje ne može da bude zamena za briselski dijalog i da bi sve drugo bilo menjanje dogovora.

Vulin je rekao i da je Srbija sve uradila što se od nje tražilo, da implementacija Briselskog sporazuma nije oročena nekim datumom, ali da za neke stvari Srbija nije kriva, poput formiranja Zajednice srpskih opština, i da za to ne može krivica da bude svaljena na Srbiju.

Srbija dobar partner

- Mi smo dobar partner, sve smo ispunili, nije u redu da nam bilo ko nameće nove i nove obaveze i da ono što smo uradili nije važno. Srbija je dobar partner i bilo bi dobro da međunarodna zajednica pokaže da postuje to što radimo i da pokaže da nas zaista želi u zajednici evropskih naroda - rekao je Vulin.

Na pitanje o zahtevu da Kosovo bude član Uneska, Vulin je rekao da postoje stvari na koje možemo da utičemo i one na koje ne možemo da utičemo, kao što je kako će države glasati o tom zahtevu.

- Ali, ne smemo da prestanemo da se borimo. Svako mora da razume koliko je za nas baština na Kosovu bitna i svako mora da razume da je to nešto što veoma vređa naša osećanja i političke interese i da u skladu sa tim mora da vodi računa o budućim odnosima sa Srbijom - naveo je Vulin.

2024 © - Vesti online