Petak 16.10.2015.
10:34
ravnododna.com

Glavaš pozajmio pesmu za svoje "crnokošuljaše", Lajbah sprema tužbu

Kako prenosi hrvatski portal "Ravno do dna", zgroženi ovim činom, članovi grupe Lajbah najavili su pokretanje tužbe zbog neovlašćenog korišćenja pesme.

Reč je o poznatoj pesmi "Geburt Einer Nation", s albuma "Opus dei", iz 1987. godine. Iako se za vreme bivše Jugoslavije imidž Lajbaha dovodio u vezu sa promocijom totalitarizma, poznato je da je najpopularnija slovenačka grupa u stvari najveći kritičar totalitarnih ideologija, piše portal.

Grupa Lajbah smatra da je nedopustivo da se njihova muzika koristi kao podloga za promociju paravojne formacije ‘crnokošuljaša’ stranke koju vodi osuđeni hrvatski ratni zločinac Branimir Glavaš.

wikimedia.org
Lajbah ne želi da ima nikakve veze s ratnim zločincima

HDSSB nije tražio dozvolu za korišćenje pesme kao što nije platio ni naknadu za korišćenje iste, a u skladu s tim Lajbah već preduzima pravne korake protiv Glavaševe stranke.

Iako su prvobitno poricali da promotivni film nije prikazivan javno već isključivo unutar stranke, to se pokazalo neistinitim jer je film prikazan na lokalnoj TV stanici STV, što se može pogledati i na Youtubeu, piše hrvatski portal.

Osim što su u svom neznanju iskoristili muziku levo orijentirane grupe, HDSSB kao krajnje desna stranka koja je prva u Hrvatskoj javno uvela i paravojnu formaciju koja nosi crne uniforme verovatno ne shvata da je spornim potezom opasno narušila međunarodni ugled svetski poznatog i cenjenog benda potpuno suprotnih političkih uverenja.

2024 © - Vesti online