Petak 16.10.2015.
07:45
R. Lukić - Vesti

Oca i četvoro dece vraćaju u beznađe!

HAC
Očajni: Porodica Selimović

Folker Klarman iz Uecea kod Hanovera, prijatelj porodice Selimović i osoba koja se poslednjih nekoliko nedelja brine o njima, došao je na ideju da potraži manji autobus i da porodicu preveze do Crne Gore. On smatra da su Romi u Crnoj Gori diskriminisani i da bi im i zbog toga trebalo dozvoliti da ostanu u Nemačkoj, ali nemačke vlasti, prilikom odlučivanja o davanju azila, u obzir uzimaju samo zakonski propis prema kojem je Crna Gora proglašena sigurnom zemljom!

Prilikom odlučivanja o sudbini Selimovića, vlasti nisu imale razumevanja ni za Ratkovog sina Bracu koji je epileptičar i koji će u Crnoj Gori teško doći do potrebnih lekova i adekvatne lekarske pomoći.

Traže pomoć

Folker Klarman, koji je Selimoviće u Ueceu pratio i pomagao im, kaže da ova porodica ide dobrovoljno i da u autobusu kojim se budu vraćali treba da budu dvojica vozača. Klarman je odlučio da jedan vozač bude on, a drugog, koji bi trebalo da zna srpski, tek treba pronaći. Zato je Klarman apelovao na sve koji mogu da pozajme autobus ili da budu vozač da se jave na 05173- 9246644 ili na mobilni 0176-77108787.

Selimovići su u Nemačku došli jer su posle požara ostali bez kuće, pa su bili prisiljeni da spavaju u šumi pod šatorom. Posle odbijanja prve molbe za azil, oni su se u januaru ove godine dobrovoljno vratili u Crnu Goru, ali su se u maju ponovo zaputili u Nemačku, budući da su došli u sukob s porodicom koja je silom želela da svog sina venča za Ratkovu 15-godišnju ćerku.

Ratko je, kako prenosi "Hanoferše algemajne cajtung", ćerku odbranio, ali da bi spasao život sebi i deci, morao je ponovo da beži u Nemačku. Novac za put su, kako je rekao, isprosili.

Inače, pre nekoliko nedelja je Manfred Šmit, predsednik Savezne kancelarije za migracije i izbeglice (BAMF), izjavio da će Nemačka proterati 94.000 osoba sa Balkana koje traže azil u Nemačkoj i zabraniti im ponovni ulazak. Razlog za ovu odluku leži u činjenici da su balkanske zemlje proglašene sigurnim od političkog progona i što je uglavnom reč o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima.

2024 © - Vesti online