Četvrtak 15.10.2015.
11:25
Tanjug

Ponovo haos u Prištini: Suzavac u parlamentu, Deda traži referendum o ZSO

twitter.com/@NichimIzazvan
Ovako je bilo prošlog četvrtka u kosovskom parlamentu

Lideri opozicije su u međuvremenu zauzeli "svoja mesta" ispred skupštinske govornice i ometaju predsednika da počne zasedanje.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je pozvao predsednike parlamentarnih grupa na sastanak.

Poslanik Samoopredeljenja Iljir Deda, jedan od retkih koji su pristali da daju izjavu posle prekida zasedanja koje praktično nije ni počelo je, na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije rekao da treba organizovati referendum o formiranje "Zajednice srpskih opština".

Inače, pripadnici Samoopredeljeja su najavili da će nastaviti da ometaju rad vlade i parlamenta sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče potpse sa briselskih sporazuma ili ne podnese ostavku.

Opozicija se nije odazvala Veseljijevom pozivu, a poslanica DPK Dževahire Izmaku je rekla da će zasedanje skupštine, ipak, biti nastavljeno.

Mediji tvrde da je suzavac bacio poslanik radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Faton Topali.

Svi poslanici su izasli napolje a ispred skupstine Kosova okupila se i grupa aktivista opozicije.

Prošlog četvrtka suzavavc u parlamentu je tokom zasedanja bacio osnivač radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurtija, inače, najžešći protivnici briselskih sporazuma, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Tenzije u prištini rastu, posebno nakon privođenja Kurtija u ponedeljak uveče i demonstracija njegovih pristalica tokom kojih je povređeno 15 osoba, od kojih je 14 pripadnika policije.

2024 © - Vesti online