Četvrtak 13.05.2010.
16:21
Tanjug

Kulturna baština važna i za ekonomiju

Nebojša Bradić

Ministarstvo kulture neprestano ukazuje na potencijale koje ima naša kulturna baština i zato će biti nastavljena podrška projektima zaštite, predstavljanja i "dobrog mapiranja" kulturnog nasleđa Srbije u zemlji i regionu, rekao je Bradić.


Prisustvujući predstavljanju projekta "Zaštita i prezentacija srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj - konzervacija i restauracija umetničkih dela iz fonda Srpskog crkvenog muzeja Budimske eparhije u Sentandreji", Bradić je ocenio da je taj započeti rad od izuzetne važnosti i za buduće aktivnosti u toj oblasti.


"Sentandreja je jedan od najcelovitijih spomenika kulture, zadužbina našeg naroda i jedna od najznačajnijih tačaka koja govori o srpskom baroku" i zbog toga će ministarstvo nastaviti podršku tom projektu kako bi njegovi rezultati bili predstavljeni publici u Srbiji i u Mađarskoj tokom 2012, rekao je ministar.



Započetim projektom predviđeno je da u GMS u toku dve godine bude obrađeno ukupno 39 predmeta, među kojima su ikone na drvetu i platnu, kao predmeti crkvenog mobilijara, koji potiču uglavnom iz 18. a delom i iz 19. veka.


Do sada je u radionicama GMS obavljena kompletna restauracija tri predmeta, a na osam njih radovi su u toku.


Kad taj projekat, koji finansiraju Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i GMS, bude završen, rezultati će biti javnosti predstavljeni odgovarajućim katalogom i izložbama u Novom Sadu, Beogradu kao i u Budimpešti i Sentandreji.

2024 © - Vesti online