Sreda 14.10.2015.
22:22
B92

Merkelovoj preti smena zbog želje da zaštiti Balkan

Reuters
Stranački saborci žele njenu smenu: Angela Merkel

Pismo su najpre potpisala 34 člana Hrišćansko-demokratske unije, sa zahtevom da se zatvore granice za izbeglice koje dolaze u Nemačku preko trećih “sigurnih“ država.

To bi značilo potpuno zatvaranje granica oko vodeće države Evropske unije, s obzirom na to da se ona ne graniči sa zemljama koje imaju status “nesigurne“.

Članovi CDU su tražili da tu meru treba primenjivati sve dok granica Šengena ne počne da funkcioniše i dok druge članice EU ne budu počele da poštuju svoje obaveze.

Ipak, Merkelova je na sastanku sa članovima koalicije CDU/CSU odbila zahtev da se izbeglice raspodeljuju na granici, uz obrazloženje da će, ukoliko dođe do zatvaranja njenih granica, to dovesti do kolapsa u balkanskim zemljama, jer bi slično mogle da urade Austrija i Mađarska.


U četvrtak će se pred Bundestagom naći izmene zakona o azilu, koje predviđaju ubrzavanje procedure odlučivanja i ubrzanu deportaciju onih kojima se zahtev odbije. Poput Srbije, Hrvatske, Mađarske i Austrija sve izbeglice isporučuje Nemačkoj.

Po šumama uz granicu prema Nemačkoj postavili su strelice s nemačkim zastavama, kako bi uputili one koje krijumčari istovaruju neposredno pred nemačkom granicom.

2024 © - Vesti online