Četvrtak 15.10.2015.
03:06
D. Lj. J. - Vesti

Kosti ubijenih 11 godina u frižideru: Albanci ih ubili

Reuters
Kidnapovani pa ubijeni Makedonci nađeni su u masovnoj grobnici  (Foto: Ilustracija)

Ubijeni Makedonci nađeni su u masovnoj grobnici kod sela Neprošteno blizu Tetova.

Institucije su ih zaboravile, a rođaci ne žele da ih preuzmu osporavajući rezultate DNK analize.

- Institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu. Materijali su kod nas i ostaće dok ih neko ne podigne - više puta je izjavljivao dr Aleksej Duma, direktor Instituta za sudsku medicinu.

Za vreme rata 2001. iz tetovskog kraja je nestalo 12 Makedonaca. Sve kidnapovane sud u Tetovu formalno je proglasio mrtvima 2005. godine, a predmet grobnice kod mesta Neprošteno, gde su bili nađeni delovi ljudskih tela za koje se utvrdilo da pripadaju četvorici kidnapovanih, kao i slučaj "Neprošteno" preuzeo je sud u Hagu.

Za ovo zlodelo je bilo osumnjičeno nekoliko Albanaca, ali kada je te predmete sud u Hagu vratio u Makedoniju, do sudskog procesa nije došlo zbog amnestije pripadnika tadašnjih albanskih paravojnih formacija Oslobodilačke nacionalne armije.

Porodice kidnapovanih i ubijenih Makedonaca godinama pitaju policiju i sud dokle je stigla istraga i da li će i kada biti otkrivena i druga tela iz grobnice o kojoj postoje operativna sazanja da su zakopani ostaci ostale osmorice kidnapovanih i ubijenih Makedonaca.

2024 © - Vesti online