Četvrtak 15.10.2015.
08:08
Đ. Barović - Vesti

Hrvatska uzima Srbiju na nišan?

Reuters
Hrvati žele da postanu vodeća vojna sila na Balkanu

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sistema je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa dometa 300 kilometara.

Hoće li kupovina ovih raketa zaista promeniti geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji ili je u pitanju samo predizborna retorika zapadnih suseda?

Za Aleksandra Radića, vojno-političkog komentatora, nabavka ovih lansera nije iznenađenje jer, kako kaže, Hrvatska je poslednje dve godine počela naglo vojno da jača.

- Nakon perioda stagnacije, kada je korišćeno mahom oružje iz rata, Hrvatska vojska se unazad dve godine konsoliduje i dobija potpuno novu dimenziju u kojoj se vojnički nameće unutar regiona kao zemlja koja će imati najviše sposobnosti. Istovremeno, Srbija zasad ništa nije učinila na modernizaciji svojih oružanih snaga. To ne znači da bi trebalo da pravimo mini trku u naoružanju sa Hrvatima, ali treba voditi računa da sve govori kako žele da budu vojno jaki i da iza svega stoje politički motivi koji opet nisu povezani sa NATO. Dakle, treba postaviti pitanje koji su to autohtoni, politički motivi - ističe Radić.

Kao uporište za svoju tvrdnju, Radić navodi da je Hrvatska već potpisala ugovor za nabavku haubica PZH 2000 nemačke proizvodnje, a da će ista artiljerijska jedinica koristiti i divizion samohodnih haubica i višecevnih lansera raketa MZ 70.

- Mada nisu imali novca da kupe nove avione, Hrvati su remontovali eskadrilu od 12 Migova 21, trebalo bi da dobiju i jedan izviđački helikopter, a u svoje snage već su uključili američku donaciju od 212 oklopnih vozila, kao i 126 oklopnih vozila Patria AMV kroz sporazum sa finskom kompanijom Patria da se finalizacija vozila obavlja u fabrici "Đura Đaković" u Slavonskom Brodu - objašnjava Radić.

S druge strane, pukovnik u penziji Milan Mijalkovski, profesor na Fakultetu bezbednosti, kaže da naglo naoružavanje Hrvatske treba posmatrati isključivo kroz prizmu aktivnosti i strategije NATO.

- Hrvatska nije ništa kao samostalni faktor na Balkanu, već sve svoje ideje o naoružavanju može da sprovodi samo pod ingerencijom NATO. Međutim, svodoci smo da ova organizacija toleriše svojim članicama, a tu ne mislim samo na Hrvatsku, već i na Albaniju, ponašanje koje se kosi sa osnovnom doktrinom ove organizacije, a to je odbrambena funkcija - kaže Mijalkovski i dodaje da hrvatska najava nabavke američkog oružja treba posmatrati i kroz činjenicu da se SAD oslobađaju zaliha zastarelih sistema.

- Srbija u takvoj situaciji ne treba da se plaši, ali i ne očekujem da bi trebalo da i ona počne da se naoružava. Za tako nešto u ovom trenutku nema mogućnosti, a ciljevi politike su okrenuti stabilizaciji ekonomije i rešenju pitanja Kosmeta - ističe Mijalkovski.

U upotrebi od 2017.

Novi raketni sistem bi u Oružane snage Hrvatske ušao 2017. godine, a osim balističkih raketa planirana je i kupovina većeg broja HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sistema, dometa 40 kilometara. Kako objašnjava "Jutarnji list ", MLRS 270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sistem sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a čitav sistem, težak 25 tona, postavljen je na modifikovano podvozje borbenog vozila M2 Bradledž. Sistem je u mogućnosti svih 12 raketa da ispali u roku od 40 sekundi. Amerikanci su ga uveli u svoje naoružanje 1983. godine, a prestao je da se proizvodi 2003. godine.

2024 © - Vesti online