Četvrtak 15.10.2015.
04:10
A. Vučićević - Vesti

Metla za trovače srpske mladosti

N. Đurović
Vreme je da se kaže "dosta": Zoran Jovanović

Ponukan idejom svoje četrnaestogodišnje ćerke da proslavi malu maturu u jednom beogradskom noćnom klubu, on je odlučio da istraži o kakvom se mestu radi.

- Bio sam frapiran. U pitanju je lokal koji nudi preko 40 vrsta alkoholnih pića, deli devojčicama tange na ulazu, dečacima kondome. Došao sam u posed fotografija iz tog kluba na kojima se vide pijana deca - priča Jovanović.

On je nadležne institucije podsetio da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjeno maloletnim licima služiti alkohol, i priložio fotografije, naivno verujući da će se država zabrinuti za svoju mladost.

Sa odgovorima koje je dobio nije zadovoljan, a neke adrese kojima se obratio potpuno su ga ignorisale. Zato je i rešio da pokrene Fejsbuk stranicu gde je objavio sadržaj pisma na koje od nadležnih nije dobio odgovor.

- Neočekivano, mnogo ljudi iz Srbije i celog regiona su počeli da mi pišu. Sa prijateljima u koje imam poverenje oformio sam tim za borbu - istakao je Jovanović za "Vesti" .

Ovaj tim pokrenuo je i akciju "Metla", koja je sinonim za čišćenje medijskog prostora Srbije.
- Učesnici raznih rijaliti programa ne smeju biti uzori našoj deci. Mi više ne smemo da ih prepuštamo sadržajima koje ih regrutuju za buduće prostitutke i kriminalce. Poslali smo apel urednicima svih značajnih medijskih kuća da ne objavljuju takve stvari, ali nismo dobili odgovor ni od koga - kaže Jovanović koji je od Vojske Srbije dobio podršku za svoj javni angažman. Bez obzira na prepreke, nema nameru da odustane, jer, kako ističe, reč je o borbi "za koju nemamo pravo da ne uđemo u nju".

Podrška i od tinejdžera

Jovanović ističe da podršku ne dobija samo od roditelja, već i od dece.
- Nedavno su mi dve devojčice od 13 i 16 godina poslale pismo podrške. Objavio sam ih na našoj Fejsbuk stranici. Možda tinejdžerima nije drago što se borimo protiv nečega što im je sada privlačno, ali će brzo uvideti važnost ove akcije - siguran je Jovanović.

Peticija za zdravu budućnost

Na stranici je i peticija kojom Jovanović želi da izdejstvuje dopunu Zakona o zaštiti potrošača kako bi se maloletnicima zabranio ulaz u ugostiteljske objekte u kasnim večernjim časovima.
- Želimo da podignemo i kulturnu svest mladih. Trenutno su u izradi spot, kao i muzička numera - kaže Jovanović.

2024 © - Vesti online