Četvrtak 13.05.2010.
15:15
Tanjug

Energetska postrojenja proizvedena u Srbiji

Posebno su značajna srednjenaponska postrojenja za mreže od 10 do 20 kilovolti i one od 35 kilovolti, čija je prednost što su smanjenih dimenzija u odnosu na postojeće.


Predstvnici "ABS Minela" su istakli da je posebno važno što taj domaći praoizvod ni po čemu ne zaostaje za svetskim. Uz njega su razvijeni i prekidači za mreže od 25 i 35 kilovolti.


Predstavljen je i novi mikroprocesorski sistem zaštite transformatora, koji istovremeno ima i komunikacijsku ulogu, a na njemu rade isključivo domaći inženjeri.

Rečeno je da je završen i razvoj algoritama za zaštitu na najvišem naponu i da je sistem dobio sve međunardone sertifikate i za istočno, i za zapadno tržište.


Kompanija je razvila i poseban sistem ACS SAS za monitoring, upravljanje i prikupljanje podataka u trafo stanici, koji ima visok stepen pouzdanosti i pravovremenosti, što je od ključnog značaja za relejnu zaštitu, a postoji mogućnost povezivanja i sa uređajima različitih proizvođača.


Na današnjoj prezentaciji prikazani su i novi distributivni transformatori sa motanim jezgrom u "singl kor" tehnologiji, čija je prednost što imaju 20 odsto manje gubitaka.


Među novim proizvodima posebno mesto zauzimaju suvi merni transformatori za mreže od 110 kilovolti, kao i fazni transformatori za spoljnu montažu za železnice.


Ti transformatori imaju telo izrađeno do smole cikloalifata, koja štiti životnu sredinu i ne zahteva dodatni remont, prenosivi su i prilagođavaju se potrebama korisnika.


Generalni direktor Ljubomir Lukić je istakao da je Elektroprivreda Srbije sada postala poptuno nezavisna u pogledu postrojenja za mrežu od 110 kilovolta i naglasio da "Minel" sarađuje sa mnogo fakulteta i naučnih ustanova i da stalno zapošljava mlade inženjere.


Svi proizvodi se rade po međunarodnim standardima, tako da kompanija može da ih plasira bez problema u inostranstvo, uključujući i zemlje regiona.

2024 © - Vesti online