Sreda 14.10.2015.
11:58
Srna

SAD i mudžahedini: "BiH i Kosovo kao generalna proba za Bliski Istok"

Reuters/Stringer/Iraq
Počelo sa Bosnom i Kosovom, sada stradaju zemlje Bliskog Istoka

Čošudovski, koji je direktor Centra za istraživanje globalizacije sa sedištem u Montrealu, u tekstu na portalu "Global riserč" povlači paralelu između administracije bivšeg američkog predsednika Bila Klintona i aktuelnog Baraka Obame.

U analizi se navodi da Obamina tajna podrška "Islamskoj državi" u Iraku i Siriji mnogo podseća na Klintonov podstrek militantnim islamskim bazama u BiH i na Kosovu.

Čošudovski se poziva na malo poznati kongresni izveštaj republikanaca iz 1997. godine koji pokazuje da je američka administracija u vreme vladavine predsednika Bila Klintona podržala pretvaranje BiH u militantnu islamsku bazu i dovela do stvaranja takozvane militantne islamske mreže hiljada mudžahedina iz islamskog sveta.

U ovaj projekat bili su uključeni Malezija, Pakistan, Saudijska Arabija, Sudan, Turska, kao i čitav niz radikalnih islamskih organizacija.

Bosanski kalup

Klinton je, kako se navodi, u aprilu 1994. godine lično odobrio naoružavanje muslimana u BiH, a zajedno sa oružjem, usred embarga UN, u BiH je u velikom broju ulazila iranska revolucionarna garda i obavještajci, zajedno sa hiljadama mudžahedina iz cijelog svijeta, prenosi beogradska "Politika".

U tekstu se dodaje da je "bosanski kalup" ponovljen na Kosovu, da su među stranim plaćenicima koji su se tamo borili bili mudžahedini sa Bliskog istoka i iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije.

Čošudovski uz svoj tekst prilaže i kompletan kongresni dokument republikanaca koji potvrđuje da je Klintonova administracija sarađivala sa Al Kaidom.

Finansiranjem i podrškom džihadističkih terorističkih organizacija podstiče se destabilizacija suverenih država, što je, kako se navodi, smisao američke spoljne politike.

2024 © - Vesti online