Sreda 14.10.2015.
10:40
Tanjug

"Papa ne želi da Stepinac svađa hrišćane"

Tanjug/AP
Tomislav Nikolić nedavno je posetio papu Franja u Vatikanu

Nikolić je za "Blic" rekao da je postupak kanonizacije Stepinca bila jedna od glavnih tema njegovih razgovora sa papom Franjom i da mu je izložio svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog sveštenstva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i "na teret stavio, ako ne direktno učestvovanje u zločinima, ono makar ćutanje pred onim što se dešavalo".

On je rekao i da je papi tokom razgovora "pobrojao i katoličke sveštenike koji su direktno ubijali Srbe, Jevreje i Rome, a NDH označavali kao državu dve vere, rimokatoličke i islamske".

Nikolić je rekao da se tokom razgovora zahvalio papi na činjenici da pitanje kanonizacije Stepinca, koje je isključivo u nadležnosti Rimokatoličke crkve, rešava formiranjem zajedničke komisije sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- To je sadržaj razgovora zbog koga će poneko u Hrvatskoj da se naljuti, a u Srbiji će neki o tome govoriti sa omalovažavanjem - rekao je Nikolić.

On navodi da se papa složio sa njegovim stavom da je hrišćanima danas potrebno međusobno razumevanje i sloga , dodajući da je njegov stav o papinom odnosu prema SPC i nepriznavanju Kosova pozitivan.

2024 © - Vesti online