Sreda 14.10.2015.
09:42
b92.net

Amerikanci ne odustaju: Prorusi su srušili MH17

Tanjug/AP
Holandija predstavila rezultate svoje istrage, ali SAD z to ne haje

Zvanični rezultati istrage, koji su  saopšteni, ne preciziraju ko je ispalio raketu iz sistema BUK i sa koje tačno pozicije.

Predstavnik američkog Stejt departmenta Mark Toner pozdravio je na konferenciji za štampu "važne zaključke" holadskog Odbora za bezbednost, dodavši da oni potvrđuju američku teoriju da je malezijski avion oboren raketom zemlja-vazduh ispaljenom sa "teritorije koja je pod kontrolom prorusa".

Toner je potvrdio da Vašington ostaje pri svom stavu, uprkos činjenici da zvanična istraga nije označlla krivce ove tragedije, kao ni tačnu lokaciju sa koje je raketa ispaljena.

Holandski Odbor za bezbednost je saopštio da je avion na letu MH17, sa 298 putnika i članova posade, uništila raketa iz sistema BUK ispaljena sa zemlje.

Bojeva glava tipa 9M34M ispaljena iz raketnog sistema BUK bila je razlog pada putničkog aviona kompanije Malezija erlajns, čiji su delovi bili rasuti na površini od 15 kvadratnih kilometara.
- Mišljenje Odbora je da je bilo dovoljno razloga da se zatvori vazdušni prostor iznad istočne Ukrajine u to vreme. Ukrajinske vlasti to nisu učinile - naveo je šef Odbora Tjibe Justra.

Odbor je objavio i video simulaciju obaranja malezijskog aviona na letu MH17.

2024 © - Vesti online