Sreda 14.10.2015.
05:49
Lj. I. - Vesti

Sledi odmazda za ruske bombe

Tanjug/AP
Sve više izbeglica stiže iz Sirije jer se u zemlji vodi totalni rat

U audio poruci Abu Muhamada al Golanija, objavljenoj na Ju tjubu, on je rekao da je cilj ruske vojne intervencije započete prošle sedmice - očuvanje vladavine Asada od kolapsa, ali da je ta intervencija osuđena na neuspeh, kao što je i prethodna vojna pomoć Irana i Hezbolaha.

- Nema drugog izbora do intenziviranja borbe i napada na alavitske gradove i sela i zato pozivam sve frakcije na svakodnevne napade na njihova sela sa stotinama projektila, kao što to oni rade sunitskim gradovima i selima - rekao je Golani.

Radikalna sunitska fundamentalistička grupa Nusra front, jedna je od najmoćnijih snaga koje se bore protiv sirijske vlade u sve složenijem sukoba koji je, ocenjuje britanska agencija, samo pogoršan ruskom intervencijom.

U međuvremenu dopisnici s terena šalju nove dramatične izveštaje iz Sirije, pre svega o tome kako se talas izbeglica povećava jer je u Siriji sada totalni rat. Sve više ljudi beži od nasilja. Najviše ih dolazi iz Homsa i Hame, područja gde ruski borbeni avioni izvode vazdušne napade, ali i gde je u toku napad režima Bašara al Asada. Većina izbeglica je srećna ako pobegne i nađe se na sigurnom, iako ostavljaju iza sebe sve što su ikada stvorili.

U Hataju se nalaze i oni koji su pobegli iz područja pod kontrolom Islamske države. Rusija je dosad podnela detaljne izveštaje o desetak ciljeva ID koje su dosad pogodili. Izveštaje o ubijanju civila nazivaju lažima i propagandom koju širi opozicija.

Rat u Siriji traje pune četiri godine i dosad je odneo bezmalo 300.000 života. Gradovi poput Alepa, Hame i Dare su zapravo ruševine. Islamisti koji se bore protiv Asadove vlade su u predgrađima prestonice Damaska, što je i bio okidač Rusiji da se umeša u sukob u kojem pokušava da spasi svog jedinog saveznika u regionu.

- Znali smo da je Putin nervozan i da će se uključiti u sukob u onom trenutku kad oseti da Asad neće sam izdržati - rekao je nedavno američki predsednik Barak Obama.

Zabrana letova

Avionske kompanije upozorene su da bi letovi preko delova Bliskog istoka mogli biti opasni zbog ruskih krstarećih raketa. Nekoliko ruta koje vode od Evrope prema Dalekom istoku i Indiji lete preko Iraka, Irana i Kaspijskog jezera, tačno iznad područja gde Moskva izvodi napade.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja je upozorila da ruske rakete ispaljene s brodova u Kaspijskom jezeru preleću tri države i da su opasne za komercijalne avione.

2024 © - Vesti online