Ponedeljak 12.10.2015.
11:44
Srna

"Kosovo u Unesko? Slika Albanca koji lomi krst govori sve!"

youtube.com
Slika koja sve govori: Zar su oni zaslužili da "brinu" o srpskim svetinjama?

Odalović je ocenio da "sponzori žele da samoproglašeno Kosovo na mala vrata uvedu u članstvo mnogih organizacija".

Odgovarajući na pitanje šta ako tema članstva Kosova bude uvrštena u dnevni red, Odalović je za Radio televiziju Srbije rekao da će Srbija nastaviti kampanju i pokušati da dođe do svih zemalja i objasni štetnost takve odluke.

On je podsetio da je i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN prepoznala ugroženost srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i naglasio da ta rezolucija predviđa i vraćanje na Kosovo i Metohiju u određenom broju srpske vojske i policije, "naročito da čuva srpske manastire".

- Ono što se dogodilo 2004. godine pokazalo je da međunarodna zajednica nije odgovorila zadatku i dozvolila je da se tada razaraju najveći kulturni spomenici. Samo su Italijani odbranili Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane. Sliku iz Podujeva na kojoj mladić u neredima 2004. godine pokušava da skine krst sa crkve, koja govori sve, treba ponavljati - rekao je Odalović.

Ako pitanje prijema Kosova bude uvršteno u dnevni red Izvršnog saveta Unesko, o njemu bi se moglo raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja tog tela.

Odluka se donosi većinom glasova, a ukoliko predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale samoproglašeno Kosovo, dok Generalnu konferenciju Unesko čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

2024 © - Vesti online