Ponedeljak 12.10.2015.
11:12
Srna

"Podgorici smeta ono 'srpska' u nazivu SPC"

A. Čukić
Crkva se ne može ograničiti, vera ne poznaje granice: Mitropolit Amfilohije

Vladika Amfilohije ocenio je da crnogorske vlasti, koje pripremaju Nacrt zakona o slobodi veroispovesti kojim bi se podržavila imovina verskih objekata sagrađenih do 1918. godine, hoće da "ustanovu kakva je Crkva, smeste u kalupe granica jedne državice stvorene u Jajcu".

- Oni su ucrtali sadašnje granice Crne Gore i sada bi heli i crkvu da pretvore u religiju te i takve države, neku vrstu državne religije, lišavajući crkvu njene univerzalne misije, jer crkva se ne može ograničiti na bilo kakve granice - rekao je vladika Amfilohije za beogradsku "Politiku".

On je ocenio da aktuelna vlast u Crnoj Gori ne razume suštinu Crkve i ukazao da u tom nacrtu zakona ima toliko protivrječnosti, nedoslijednosti i bezakonja da je sigurno da to ne bi moglo i neće moći da opstane.

- Smeta im u nazivu reč "srpska". To da li se crkva zove srpska ili ruska, uslovljeno je bilo vremenom ili prostorom ili većinom vernika koji pripadaju toj crkvi. Evo i ovde u Crnoj Gori, ogromna većina onih koji se sada deklarišu kao Crnogorci pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve - rekao je vladika Amfilohije.

2024 © - Vesti online