Nedelja 11.10.2015.
21:49
Tanjug

Dačić: Istina na našoj strani, ali ne i brojke

Tanjug
Većina članca Uneska priznala je Kosovo, upozorava Dačić

Gostujući u Vestima B92, Dačić je naglasio da postoje zemlje članice Unesko, koje nisu priznale KiM, a trpe ogroman pritisak da budu uzdržane ili da ne učestvuju u glasanji, kao i zemlje koje su priznale KiM, ali će biti uzdržane, jer smatraju da je preuranjen zahtev za članstvo KiM u tu organizaciju.

- U Izvršnom savetu Unesko, od 58 članica, 32 su priznale KiM i to nas dovodi u nepovoljnu situaciju na samoj sednici. Pokušaćemo da uradimo sve što možemo, brojke nisu na našoj strani, kad aje reč o Izvršnom savetu, bez obzira što su pravda i istina na našoj strani, što ponekad nije dovoljno - rekao je Dačić.

On je ponovio da je stav Srbije da do galsanja ne bi trebalo ni da dođe, već da bi dijalog u Briselu trebalo da bude prioritet.

Kada je reč o sastanku u Briselu, najavljenom za utorak, 13. oktobar, Dačić je rekao da ne zna da li je premijer Aleksandar Vučić odlučio da li će otputovati u Brisel.

- To je njegova odluka, mi svakog dana komuniciramo i dogovaramo se oko svih pitanja - rekao je Dačić.

Govoreći o Poglavlju 35, ministar je rekao da za Srbiju neće biti prihvatljivo ništa što je iznad statusne neutralnosti.

- Ništa što je iznad statusne neutralnosti mi nećemo prihvatiti. To znači da ne možemo da prihvatimo da KiM sklapa međudržavne sporazume, da postoji granica... - rekao je Dačić.

On smatra i da nacrt Poglavlja 35 o kojem se spekuliše u javnosti neće opstati i da o njemu tek treba da se izjasne i druge članice EU. Upitan kako je siguran da taj nacrt neće opstati, ministar je podsetio da pet članica EU nisu priznale nezavisnost KiM, a koje su posebno osetiljeve na takva pitanja, poput Španije, i koje moraju da vode računa kako se KiM predstavlja.

- To je za nas veoma značajna pozicija što EU nema jedinstven stav - rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online